Nyheter från FKG

 • 16 april, 2019
 • FKG:s och BIL Swedens strategiseminarium: Du har 5-10 år på dig att ställa om för el!

 • Samarbetet med BIL Sweden ger FKG:s årliga strategiseminarium i Stockholm en välkommen fördjupning.Detta när man tillsammans kan analysera, kommentera och sia om utvecklingen och framtiden ur ett ännu vidare perspektiv, från ax till limpa inom automotive.

  Den fördjupning som VW Groups Sverige-vd, Claes Jerveland, gav kring konsekvenser för varumärket i och med ”Dieselgate” och 300-miljardersatsningen på elbilsutveckling gav seminariedeltagarna en förmodligen välbehövlig resa i tid och rum. 70 nya bilmodeller ska det bli enligt världens näst störste fordonstillverkare.

  81 personer kom till strategiseminariet, vilket i sig är fler än i fjol men som borde vara fler inte minst från leverantörsindustrin menar FKG:s Fredrik Sidahl som tillsammans med FKG-kollegan Gabriella Virdarson, BIL Swedens Jessica Alenius och Mattias Bergman svarade för programmet. Temat var ”Electrification drives the future”.

  En supersummering, eller att tänka på för dig som leverantör, av seminariet:

  • Det kommer att krävas färre enheter men med krav på utbytbarhet, livslängd och hållbarhet
  • El är det som kommer och den elen kommer i huvudsak ur ett batteri. Bränsleceller, ja men förmodligen främst för tunga fordon
  • Ny kunskap och nya kompetenser kommer att krävas i tillverkningsledet för att möta den industriella omställningen till digitalisering och automatisering.

  – Men det kommer att ta tid. Vi talar om ett tidsspann på 5-10 år för att kunna parera. Därför gäller det att ha örat mot rälsen. Ännu mer framtid och konkurrenskraft kommer att serveras på Stora Leverantörsdagen 16-17 oktober i Göteborg, avslutar Fredrik.