Nyheter från FKG

 • 22 december, 2021
 • Hallå där Fredrik Sidahl …

 • … vd för FKG. Pandemiår nummer två går mot sitt slut. Hur blev 2021 för den svenska leverantörsindustrin? 

  – Till skillnad från 2020 så har vi nu lärt oss någorlunda hur vi ska hantera den nya pandemivardagen. 2021 har varit ett år då vi har skördat effekterna av fjolåret, med en helt ny situation när det handlar om tillgänglighet, både vad det gäller material och transporter. Inget är som det har varit.

  Och nu har vi omikron här, covid ger helt enkelt inte riktigt upp. Vad får det för konsekvenser?

  –  Jag tror att den största konsekvensen är en svårighet att planera sin verksamhet. Kommer vi att få materialet vi har beställt, dyker transporterna verkligen upp som de ska? Stämmer kundens avrop även på fredag?

  Vad tror du om komponentbristen, när är vi igenom den?

  – En typisk 10 000 kronors-fråga. Men jag tror att vi får ordning på logistiksystemet under våren, fast att vi kommer fortsätta att se en ryckighet i tillgången till nyckelkomponenter som halvledare,  magnesium och vissa jordartsmetaller.

  SLD 2021 blev ett digital event. Vad tycker du, blev arrangemanget lyckat?

  – Jag tycker att det blev bra, även om jag hoppas att det var sista gången vi var hänvisade till att ses digitalt. Vi saknar ju allihop det fysiska mötet. Det är där idéer och affärer nyskapas

  Hur ser planerna ut för SLD 2022, har ni något tema på gång?

  – Det har vi inte satt än, men spontant tänker jag att ”äntligen” skulle vara rätt bra. Att vi äntligen kan ses igen.

  Vad siktar ni på för innehåll på Strategiseminariet 7 april 2022?

  – Det här kommer förhoppningsvis att vara första gången vi träffas på riktigt på seminariet, inte genom en tvådimensionell ruta. Temat verkar annars rätt givet. Alltså logistik, komponenter och framför allt hållbarhet.

  Till sist, hur kommer du att fira julen? 

  – För mig och min familj blir det till att krypa in i myset uppe i Jämtland, en tradition vi har sedan några decennier. Det blir mycket tid ute i skidspåren, och en massa lugn och ro. En uppladdning inför våren och säkert blir det också en del funderingar kring hur framtiden kan komma att se ut.