Press

  • Fortsatt lönsamhetspress för fordonsindustrins leverantörer

  • Den ekonomiska pressen ökar på den europeiska fordonsindustrins leverantörer. Det visar en ny lönsamhetsrapport, ”Pulse Check Spring 2025”, från den europeiska samarbetsorganisationen CLEPA. Samma rapport visar på en tilltagande jobbslakt.

    – Redan i fjol var det var det dystert, men nu är det ännu dystrare. 76 procent av de responderande leverantörsföretagen gör mindre vinst än 5 procents på sista raden, men mer chockerande är att 43 procent rapporterar om förlustresultat under första delen av 2025, säger Peter Bryntesson, vd för svenska FKG samt ledamot för både CLEPA:s board of directors och steering committee.

    Det är konsulthuset McKinsey som tagit fram rapporten och nulägesbilden på uppdrag av CLEPA, som organiserar lejonparten av Europas leverantörer inom fordonsindustrin.

    Sedan tidigare har det rapporterats om marginalpress i leverantörsledet. Detta när fordonstillverkarna väljer att sparka nedåt för att hantera sin egen ekonomiska situation utifrån den omställning; ny teknik och konkurrens, som pågår.

    Allt blir särskilt tufft i leverantörsledet eftersom cirka 75 procent av en bils förädlingsvärde ligger i det ledet.

    Främst handlar det om hastigt förlorad europeisk konkurrenskraft i kombination med minskad efterfrågan, men också högre teknisk förmåga från andra konkurrenter som exempelvis Kina.

    – Ser man till stora europeiska Tier1-leverantörer så kan de i regel hantera förändringar och fluktuationer, medan det är tuffare för alla SME att hantera en lönsamhetspress, säger Peter Bryntesson och fortsätter:

    – Studier visar att storföretagen i regel kan ställa om, gå in på nya marknader eller konsolidera sig även om det kommer att svida, men många SME-företag sitter med ett fåtal och dominerande kunder samtidigt som de saknar resurser för att ställa om och riskerar därmed att slås ut. De kan falla fritt.

    Enligt rapporten är det främst leverantörer till personbilsindustrin som står under lönsamhetspress, men den spiller även över till tunga fordon, en sektor som dominerar svensk leverantörsindustri.

    – Men det innebär inte per automatik att svensk leverantörsindustri kommer lindrigare undan. I vår egna branschstudie, Vägvisaren, i november framkom det att svenska leverantörers framtidsförväntningar dämpas.

    Bara under 2024 försvann närmare 54 000 arbetstillfällen inom europeisk leverantörsindustrin.

    Under årets första månader har såväl förlustrapporter som varslen duggat tätt över hela Europa. Allra senast är det tyska industrijätten ZF som nu tvingas till omfattande åtgärder för att justera sin balansräkning. I den svenska vågskålen ligger Northvolts konkurs.

    EU-kommissionen har därför nyligen som en del av sin strategiska dialog med europeisk fordonsindustri om dess akuta, läge lagt fram en handlingsplan med konkreta åtgärder. Syftet med planen är att säkerställa en robust och hållbar europeisk fordonssektor, frigöra innovationskraft samt bygga en europeisk produktionsbas utan beroenden inte minst sett till batteriproduktion.

    – Det är ett viktigt initiativ, menar Peter Bryntesson och framhåller att Sverige måste vara med när europeisk fordonsindustri med gemensamma krafter ställer om.

    För ytterligare information, kontakta Peter Bryntesson, vd FKG (Fordonskomponentgruppen), 0709-66 67 08 eller peter.bryntesson@fkg.se