Nyheter från FKG

 • Zenseact vill bygga upp sitt nätverk

 • Zenseact är nya medlemmar i FKG och har sitt huvudkontor på Lindholmen i Göteborg. Zenseact utvecklar en mjukvaruplattform för oövervakad autonom körning och avancerade förarsystem.

  – Vi vill öka säkerheten i trafiken och att rädda liv på våra vägar, säger Ghazaleh Panahandeh, produktägare, Zenseact.

  Zenseact är ett nytt företag, helägt av Volvo Personvagnar, och som förutom i Sverige även finns i Shanghai, Kina.

  Zenseact startades i juni i år när tidigare Zenuity delades. Zenuity grundades 2017 då Volvo Personvagnar förde över sina ADAS-utvecklingsresurser och licensierade dess IP. 300 medarbetare från Volvo följde med till det nya bolaget och i dag arbetar cirka 600 personer på Zenseact. Den 1 november tillträdde Ödgärd Andersson till ny verkställande direktör på Zenseact där hon ersätter Dennis Nobelius. Ödgärd Andersson kommer närmast från Volvo Personvagnar där hon tjänstgjort som digital chef.

  – Vår målsättning är att vidareutveckla den mjukvara som togs fram av Zenuity för att skapa en plattform för verklig autonom körning och säkrare resor, säger Ghazaleh Panahandeh.

  Zenseact är medlemmar i Clepa och därför kändes det naturligt att även vara medlemmar i FKG.

  – Det är viktigt för oss att som leverantör av mjukvara för autonom körning att vara med. Vi läser nyhetsbrevet och vill gärna vara med på kurser, konferenser med mera. Vi hoppas kunna bygga upp vårt nätverk och ser fram emot när man kan träffas på riktigt igen efter Covid-19, något som i övrigt inte påverkat vår verksamhet utan vi har jobbat på som vanligt under hela den här perioden.

  Zenseact första självkörande drift lanseras på nästa generations fordonsplattform från Volvo Personvagnar.

  – Vår programvara gör att bilarna känner av sin miljö och rör sig säkert utan mänsklig inblandning. Vi vill få ut autonom körning på gatorna och göra säker och intelligent rörlighet verklig för alla.

  I en inte alltför avlägsen framtid, kommer autonom körteknik att bli en osynlig del av vår vardag. Ett brett utbud av tjänster kommer att dyka upp ovanpå den nya digitala infrastrukturen som automatiska tjänster för logistik, distribution och transport.

  – Våra framtida bilar måste kunna känna av omgivningen och anpassa sitt beteende därefter som om de var medvetna levande varelser. Vi jobbar ständigt med att förbättra våra avancerade system som gör att bilarna kan uppfatta olika utmaningar på vägen och agera på dem som om de var mänskliga. Huvudsyftet är att skydda allt liv på vägen, säger Ghazaleh Panahandeh.

  Zenseact-plattformen består av en serie mjukvaruteknologier som till exempel:

  Highway Pilot

  Highway Pilot tillåter föraren att på motorvägar, ta händerna från ratten och låta bilen säkert hantera delar av körningen utan tillsyn. En funktion som ger föraren frihet att fokusera på något annat medan fordonet kör.

  Kollisionsundvikande

  Kollisionsundvikande hjälper föraren att undvika kollision med varningar eller automatisk nödbromsning och styrning.

  Förarstöd

  Med övervakad automatisk körning hjälper fordonet föraren att bromsa, accelerera och styra samtidigt som det ökar komforten och säkerheten.

  Ansluten vägvisning

  Varje fordon behöver en exakt sikt i realtid av vägen framåt för att de autonoma körfunktionerna ska ge en exceptionell upplevelse. Connected Roadview säkerställer att kunskapen om isiga vägsegment, tillfälliga hastighetsförändringar, skador i vägbanan och olyckor registreras. Detta möjliggör säkrare resor, smartare ruttplanering och snabba interaktioner med föraren.

  Se www.zenseact.com för mer information.