Nyheter från FKG

 • 05 mars, 2020
 • Win-win när KB Components förvärvar Placell

 • Den internationella plastindustrikoncernen KB Components stärker sin affär. I veckan blev det klart att de förvärvar Placell i Gislaved, ett företag specialiserat på ingjutna plastkomponenter.

  – Det är ett högautomatiserat företag som ligger långt fram tekniskt, säger Stefan Andersson, vd på KB Components.

  KB Components, grundat 1947, har redan tagit sig långt ut i världen med sitt varumärke. De har i dag produktion på åtta olika enheter i Europa, Asien och Nordamerika och är bland annat specialiserade på formsprutning. Bara i Sverige har de närmare 300 anställda.

  – I hela koncernen är vi i dag  900 personer, säger Stefan Andersson.

  Efter förvärvet av Placell, med 43 anställda, landar de på en årsomsättning på cirka 1,2 miljarder.

  Förutom att de levererar till OEM:er i fordonsindustrin har KB Components även kunder i branscher som belysning och möbeltillverkning.

  Enligt Stefan Andersson finns det flera vinster med förvärvet.

  – För oss blir det en access till kunskap, bra produktionsutrustning och en ny kundstock. För deras del finns det flera synergieffekter med att komma in i en större koncern, med centraliserad administration, mer storskaliga inköp och så vidare. Formsprutningsbranschen har ett allmänt utmanande läge just nu.

  Hur går det resultatmässigt för KB Components?

  – Mycket bra. Vi är inne i en fantastiskt fin period som har varat de senaste fem åren. Det gäller både tillväxt och resultat.

  Har ni sett någon effekt av coronaviruset?

  – Vi har ju Volvo som kund, och just nu står deras fabriker i Kina still. Det påverkar, men det är inte på något sätt avgörande för oss.

  Tror du att den viruset kan få effekter som att fler ser sårbarheten med att göra inköp från andra sidan jordklotet?

  – Nej det där är ett önsketänkande. Det är precis tvärtom. Megatrenden fortsätter att gå mot låglöneländer och allt högre grad av automation.

  Hur påverkas ni av transformationen inom automotive?

  – Positivt. För varje ny generation bilar ökar andelen plast i konstruktionerna med 20 procent.