Nyheter från FKG

 • 27 april, 2022
 • Vill lyssna av fordonsbranschen ytterligare

 • Svensk fordons- och trafikanalys är nya medlemmar i FKG och de har utvecklat ett analysverktyg i form av en app som heter Autouser.

  – Med Autouser kan vi hjälpa våra kunder att bättre förstå sin marknad och ta smartare beslut, säger Jonas Nyquist, CTO.

  Företaget är en del av koncernen Informationsgruppen i Sverige AB som utvinner och förädlar data utifrån en mängd olika datakällor.

  – Vi har stor tillgång till olika databaser, både egna och externa, samt bred erfarenhet av att samla in och behandla data utifrån till exempel registreringsnummer eller marknaden i stort. På så vis kan vi göra djupgående analyser och kvalitetssäkra den data som levereras till kunden.

  Fordonsbranschen i Sverige är en mångmiljardindustri som även omfattar drivmedel, parkering och detaljhandel. Liksom i andra branscher ställs man inför utmaningen att få full insikt i vem kunden är och kunna förutse deras behov och efterfrågan på produkter.

  – Fordonsbranschen har saknat ett analysverktyg som kombinerar fordonsdata med detaljerad information kring vem ägaren är. Med Autouser erbjuder vi en ny generation affärskritiska marknads- och kundinsikter med fler och nya möjligheter till personlig och händelsestyrd marknadskommunikation.

  I nuläget används Autouser främst av biltillverkare och bilåterförsäljare men även av kommuner och elbolag. 

  – När det gäller biltillverkare så kan det till exempel gälla en återkallelse där man vill nå ägarna till vissa fordon. Det kan också handla om att man vill kartlägga ägarna till en viss bilmodell för att göra marknadsföring via direktutskick eller sociala medier. Var bor volvoägarna och vilka är de? Vi tar helt enkelt fram den fakta som eftersöks, säger Jonas Nyquist.

  Även återförsäljare och eftermarknaden samt verkstäder vill hitta och nå sina kunder vid rätt tidpunkt. Vilka kan tänkas köpa ny bil och vilka är i behov av service eller reservdelar.

  – Man kan se vilka fordon som finns på den lokala marknad och vilket behov de har av reservdelar. Vi hjälper kunden att spara pengar genom att de kan förutse efterfrågan och slipper ha onödiga produkter i lager.

  Kommuner kan ta hjälp av Autouser vid stadsplanering när det gäller att läsa av trafikflöden, behov av parkeringsplatser, var man köper drivmedel och efterfrågan på laddplatser med mera.

  – Vi stöter ständigt på nya kunder och nya behov. Genom medlemskapet i FKG hoppas vi kunna lyssna av fordonsbranschen ytterligare och ta reda på vad som är på gång. Vilka utmaningar man står inför och hur vi kan hjälpa till? Jag tycker det är jättespännande med elbilsbranschen och hur de arbetar med sina behovsanalyser. Vi vill gärna nätverka, delta på olika seminarier och få möjlighet att berätta vilka vi är och hur information är en central del av framtiden.