Nyheter från FKG

 • 29 mars, 2023
 • ”Viktigt att politiker förstår vad som driver utveckling”

 • En månad kvar till FKG:s strategiseminarium (27 april), och en av dem som kommer att vara på plats är Hans Richert, vd för teknikkoncernen Setek Group.
  – Det är viktigt att åka i väg på den typen av arrangemang, att få lite stoft på känselspröten och vidga vyerna, säger han.

  Hans Richert.

  Hos Setek Group – där bolagen Setek Systems, Cabelo och  Host Mobility ingår – snurrar hjulen på ganska bra. Någon lågkonjunktur har de inte blivit påverkade av direkt.
  – Inte på så sätt att det har haft någon större effekt på orderingången, mer än vad som är betingat av att en del kundprojekt har blivit lite försenade. Men det har mest varit av andra skäl, säger Hans Richert.
  Råmaterialbristen, i första hand när det gäller halvledarkomponenter, är desto besvärligare.
  – Den är vi i högsta grad störda av. Det påverkar våra ledtider. Men efterfrågan fortsätter ändå att vara stark för oss.
  Företaget har en strategi att bygga upp en likviditet som gör dem mindre beroende av extern finansiering, vilket enligt Hans Richert är särskilt viktigt när en lågkonjunktur slår till.
  – Då har du möjlighet att av egen kraft parera för kassaflödesförändringar eller investera dig ur krisen, och kan satsa på utvecklingsprojekt som bär frukt längre fram, säger han

  Ser fram emot strategiseminariet
  Som vd och delägare tycker Hans Richert att det sällan blir tid att prioritera arrangemang som FKG:s Strategiseminarium.
  – Vilket är synd. Vi på Setek har en ambition om att bli bättre på det, och jag ser fram emot att komma till Stockholm i år, säger han.
  Temat den här gången är ”Politik och industri – vad sätter förutsättningarna för framtiden?”
  En rad riksdagspolitiker, regionråd och sakkunniga har visat intresse för att delta, och att de är ute och träffar företagare som han själv tycker Hans Richert är viktigt.
  – Av förklarliga skäl målar politiker med ganska breda penseldrag, och kanske inte ser betydande detaljer som för en småföretagare kan vara avgörande. Men det är viktigt att de förstår vad det är för tekniktrender som driver utvecklingen framåt, därför är det bra att de är på plats. Att förstå varandras förutsättningar, drivkrafter och uppdrag är avgörande för en bra dialog mellan politiker och näringsidkare, säger han.
  Han ser även möjlighet att träffa andra företag i branschen under Strategiseminariet.
  – Ja, vem vet. Det kanske är någon av dem som behöver hjälp med det som vi är bra på, och tvärtom, säger han.

  Fakta: Setek Group
  I gruppen ingår tre företag: Setek Systems, Cabeco och Host Mobility.  Setek Systems utvecklar och levererar huvudsakligen produktions- och programmeringsutrustning till fordonsindustrin. Cabeco tar fram ledningsnät och specialkablage. Host Mobility levererar telematik-plattformar med tillhörande applikations- och molnlösningar för informationsbearbetning på bred front, exempelvis kollektivtrafik, fastighetsövervakning och fordonsindustri . Setek Group har cirka 40 anställda och har sitt huvudkontor i Mölndal.

  Fakta: Strategiseminariet
  Arrangemanget hålls den 27 april klockan 09.00-14.15 (kaffe och registrering från 08.30). Platsen är Landstingshuset (tidigare Garnisonssjukhuset, byggt i början på 1800-talet) på Hantverkaregatan 45 i Stockholm.  Bland de som tackat ja till att vara med finns bland andra Johan Davidsson, statssekreterare på Infrastrukturdepartementet, Aida Hadzialic, regionråd (S) i Stockholm, Tony Nicol, CEO på Leax och Nils Gunnar Vågstedt som är elektrifieringsansvarig på Scania. Pris: 450:- för FKGs medlemmar och Region Stockholm, för övriga: 850:- ex moms.

  Här anmäler du dig! 

  Foto: Vicky-tran, Pexels