Nyheter från FKG

 • 21 april, 2020
 • ”Vi kan nog komma igång till 60 procent i maj”

 • Med praktiskt taget alla europeiska lastbilstillverkare i kundregistret har Fuji Autotech i Eskilstuna fått se sin orderingång minska drastiskt sedan coronakrisen blev ett faktum.

  – I april hade vi runt tio procent av en normal månadsomsättning, säger vice vd:n Mårten Svensson som trots ett bekymmersamt läge ser en vändning i sikte.

  Det har varit några rätt ovanliga veckor för Fuji Autotech. Företaget – 150 anställda och normalt sett cirka 450 miljoner i omsättning – tillverkar styrkolonner för tunga fordon. Nu har de blivit tvungna att ta till de åtgärder som finns att tillgå för att övervintra den akuta krisen.

  – Vi har precis inlett korttidspermitteringar, säger Mårten Svensson.

  När deras kunder stängde ner för runt en månad sedan satsade Fuji Autotech, så länge det var möjligt, på att hålla igång produktionen och bygga upp ett lager.

  – I den mån det har gått har vi velat hålla igång våra egna underleverantörer.

  Det gör också att de kan börja leverera utan avbrott nu när hjulen verkar börja snurra igång så smått inom euroepisk lastbilsindustri.

  Att försöka planera på lite längre sikt är svårt, men Mårten Svensson räknar ändå med att det blir mer och mer att göra.

  – Jag har ingen kristallkula, men min gissning är att vi kan komma igång till 60 procent i maj och förhoppningsvis 80 procent i juni, säger han.

  Ett tufft läge, men det ser ut som om ni har läget någorlunda under kontroll?

  – Det ligger i varje företags ansvar att hitta en överlevnadsplan, och det har vi gjort.

  Bild: Skalar upp. Fuji Autotech i Eskilstuna tror på en ökning i orderingång i maj och juni.