Nyheter från FKG

 • 16 december, 2020
 • ”Vi behöver en industriell revolution”

 • Hallå där Jenny Larsson, vd för Hitachi ABB Power Grids i Sverige och ordförande för Näringslivets Transportråd. Tidigare i höstas utsåg Tomas Enerot dig till ledamot i Elektrifieringskommissionen.
  Har arbetet i kommissionen hunnit starta upp än?
  – Ja, vi hade vårt första möte i förra veckan.
  Vad hände på mötet?
  – Infrastrukturministern drog upp ramarna för arbetet och vi ledamöter spelade in våra första tankar kring vad som är viktigt.
  Varför behövs en Elektrifieringskommission?
  – Klimatomställningen och den elektrifiering som pågår innebär att vi behöver något av en industriell revolution. Mycket ny teknik finns i och för sig redan finns på plats, och en hel del annat är på väg att utvecklas. Men för att vi ska lyckas måste alla aktörer engagera sig och visa vad som går att göra. Sverige har en möjlighet att vara ett föregångsland.
  Är det någon speciell stötesten som du ser att vi måste komma över?
  – Vi måste hitta och sätta tekniska standarder, det är avgörande för att vi ska kunna skala upp lösningarna. Vi behöver också satsa helhjärtat.
  Klarar våra elnät av all effekt som behöver distribueras ut framöver?
  – I de delar där kapaciteten inte är tillräcklig måste de stärkas. Det är en förutsättning för att möjliggöra elektrifieringen.
  Ditt vanliga jobb är ju på Hitachi ABB Power Grids i Sverige. Hur har ni påverkats av coronapandemin där?
  – Vi har kunnat hålla vår verksamhet igång under hela året, och det är jag tacksam för.
  Något speciellt du hoppas på inför 2021?
  – Ja, att utrullningen av vaccin ska hjälpa oss att få ett globalt grepp om den här pandemin.

  Fakta: Elektrifieringskommisionen
  Elektrifieringskommissionen är ett rådgivande organ till regeringen. Den har 16 ledamöter som under två år ska arbeta för att skynda på elektrifieringen av den svenska transportsektorn, med särskilt fokus på tunga transporter. Arbetet ska bidra till att påskynda investeringar i elvägar, laddinfrastruktur för ellastbilar med mera. Arbetet i kommissionen leds av infrastrukturminister Tomas Eneroth.