Nyheter från FKG

  • Växande FIA Formula E profilerar elektromobilitet

  • ABB-koncernen satsar starkt inom elektromobilitet och dess krav på infrastruktur. Detta sker bland annat genom att vara titelssponsor till Formel 1 med eldrivna formelbilar, FIA Formula E Championship. Det är ett mästerskap med starkt tillväxt.

    I helgen är det dags för ännu en deltävling, ett stadslopp, på en 3-kilometers banslinga i Marrakesh Marocko. Efter fyra deltävlingar leder Mitch Evans (NZ) som tävlar för Panasonic Jaguar. På andraplats, och bara en poäng efter, i mästerskapet ligger Alexander Sims (GB). Han tävlar för BMW Andretti Motorsport.

    Trots sin ljudlöshet är effekten på elmotorn 250 kW och prestandan är 0–100 km/h på 2,8 sekunder, det vill säga nästan fullt i klass med en konventionell och fossildriven F1-bil. Toppfarten är satt till ca 280 km/h, vilket är en anpassning till att loppen företrädesvis körs i citykärnor.

    Mästerskapet samlar det stora flertalet av Europas premiumbiltillverkare som Mercedes, Porsche, BMW, Jaguar och Audi. I takt med utveckling och tillväxt inom elbilar kommer förmodligen samtliga deltagande fordonstillverkare att fördjupa sitt engagemang i Formula E. Även allt fler storstäder visar intresse för att arrangera en deltävling.

    Redan 2017 lyfte FKG frågan om inte Sverige och framför allt Göteborg skulle ansöka om att få arrangera en deltävling i mästerskapet. Förslaget utgick från den stadsbana togs fram för att söka Formel 1 i början av 80-talet och syftet var att driva på och profilera den svenska innovationskraften inom elektromobilitet – läs artikel i GP här!