Nyheter från FKG

  • 24 juni, 2020
  • Vätgas – Börsraket?

  • Att det forskas och investeras i elmotorer har vi vetat sedan länge. Men vätgas är ett annat drivmedel som också är med i leken och får mer och mer uppmärksamhet.

    En klassisk måttstock för vad konsumenterna tror på i framtiden är börsen. Tesla blev nyligen världens högst värderade fordonsbolag vilket definitivt skvallrar om att det är det folk tror är framtiden. Men en annan börsraket sedan sin introdukton i början av juni har varit lastbilstillverkaren Nikola.

    Nikola Motors är ett amerikanskt hybrid-lastbilsföretag som grundades 2014. För tre år sedan kom nyheten att FKGs medlemsföretag Powercell med säte i Göteborg levererar bränsleceller till Nikola, och att det amerikanska lastbilsföretaget inte ska börja leverera fordon förrän 2021. Denna siffra står fast vilket innebär att de första fordonen kommer börja rulla på vägar nästa år. En av kunderna är bryggerijätten Anheuser-Busch som har beställt 800 långtradare.

    Skillnaden mellan bränsleceller och el är att i ett energin lagras i vätgastankar i stället för i batteripaket. Och båda parter verkar se en ljus framtid. Nikola är nu förbi både Ford och Fiat/Chrysler på den amerikanska aktiemarknaden.