Nyheter från FKG
-
Var med och påverka industrins framtid
För den som vill hålla koll på forskningsläget för fordonsindustrin är Sveriges Produktionskluster rätt forum. Där initieras sådant som branschen vill ta en närmare titt på, saker som kan driva affärer i slutänden.
– I klustren kan svenska företag vara med och påverka forskningen i en riktning som de själva har nytta av, säger Boel Wadman på RISE, koordinator för arbetsgrupperna.FKG ingår tillsammans med Volvo AB, Volvo Cars och Scania i det Management team som leder det strategiska arbetet i de sammanlagt åtta olika klustren som det handlar om.*
– Arbetet i grupperna sker i samarbete mellan företag, institut och universitet. Experter från alla tre hållen arbetar tillsammans, säger Boel Wadman.
Klustren är lite olika stora, men enligt Boel Wadman brukar det vara cirka 10–20 personer i dem.
Medlemmarna har regelbundna telefonmöten plus att de brukar träffas varje år på en stor konferens som drar runt 200 personer. Just i år blev konferensen digital, men enligt Boel Wadman hade det ingen negativ inverkan på antalet deltagare.
– Nej, tvärtom. Vi blev dubbelt så många i år, säger hon.Boel Wadman. Den typiska klusterdeltagaren? Boel Wadman säger att det är lite olika: forskningschefer på större företag, vd:ar, underhållschefer, skickliga produktionstekniker med ett stort intresse för branschen med flera. Men titeln spelar inte så stor roll.
– Det gemensamma är att det är människor som har ett driv efter att lära sig nya saker och som vill vara med och påverka.
Vad får de för nytta av deltagandet?
– De kan tidigt få reda på olika intressanta initiativ inom forskningen och tar även del av den omvärldsbevakning som forskare och andra företag snappat upp. Som medlem är du också med och påverkar en del forskningsutlysningar och agendor. Och en del hittar andra företag som har liknande behov, som de kan starta samarbeten med.
Kan du nämna några projekt som ni tagit initiativ till?– Just nu har vi bland annat ett som riktar in sig på elektrifierade drivlinor. Ett annat intressant projekt handlar om plåtformning. Där tittar man närmare på hur mycket själva pressen deformeras vid pressning, i slutänden handlar det om att få ner ledtiderna.
Är det svårt att komma in och blir en del av något av klustren?
– Nej, inte alls. Och vi vill gärna ha in fler av FKG:s medlemmar. Kontakta mig och berätta vad du är intresserad av, så ska jag putta in dig i rätt grupp.*Fotnot: De åtta klustren är inriktade på följande områden: digitaliserad produktion, formning och fogning, geometri och kvalitet, komponenttillverkning, logistik, montering, produktion och management samt ytbehandling och målning.
Foto, dragarbild: Harsch Shivam, Pexels
-
- 14 januari, 2021
Bosal etablerar sig i Sverige
- 200-400 nya jobb i Nyköping när det holländska företaget Bosal etablerar sig i Sverige Fordonsföretaget Bosal som tillverkar bland annat...
-
- 04 januari, 2021
BIL Sweden summerar fordonsåret 2020
- Den 4 januari klockan 9.00 höll FKGs systerorganisation BIL Sweden ett webinarie där de summerade Sveriges fordonsår 2020. Som väntat...
-
- 28 december, 2020
Vad betyder Brexitdealen för automotive?
- En deal som kom till i sista minuten – Clepa punktar ner vad dealen faktiskt betyder för vår industri. Clepa...
-
- 25 december, 2020
Automotive suppliers comment on the EU-UK trade deal
- EU och Storbritannien har äntligen enats om ett frihandelsavtal och resultatet blev ett sådant som varken innehåller tullar eller importkvoter....
-
- 16 december, 2020
2020 summerat ur ett FKG-perspektiv i väntan på tomten
- Kalla det för skitår eller vad du vill. Men vi har varit med om något som aldrig tidigare inträffat i...