Nyheter från FKG

 • 08 juni, 2023
 • Var med och nominera årets vinnare

 • Det har kallats svensk fordonsindustris mest prestigefyllda utmärkelse, och nu är det dags att nominera dem som ska få chansen att vinna i år.
  Det handlar förstås om Stora Leverantörspriset som delas ut på Stora Leverantörsdagen den 12 oktober.

  En av dem som vet hur det känns att vinna är Anders Magnusson, vd på AGES Industri som kammade hem priset i fjol.
  – Det var fantastiskt roligt, särskilt eftersom det är ett pris som branschen delar ut.
  Vad tror du avgjorde?
  – Att vi har delat med oss av våra erfarenheter kring hur vi fick ner vårt koldioxidavtryck och hur vi har tagit fram CO2-beräkningar på produktnivå. Vi lever enligt filosofin att ensam inte alls är stark, det är med gemensamma krafter man tar saker framåt.
  Har ni dragit nytta av priset på något sätt … mer än äran?
  – Som noterat bolag har vi alltid ögonen på oss från finansiärer och investerare. Och det är flera som har hört av sig. Både för att gratulera och för att ställa frågor om vi har jobbat och hur vi har räknat i våra CO2-analyser.
  Är de så intresserade av de frågorna?
  – Min upplevelse är att finansvärlden nu för tiden tar de sakerna på stort allvar och är både kunniga och pålästa. Förr kunde nog bolag komma undan med en del green washing men i dag vill analytikerna se konkreta handlingar.
  Har ni jobbat vidare med klimatåtgärderna sedan ni vann förra året?
  – Ja, vi har bland annat investerat i en solparksanläggning som kommer att leverera motsvarande 15 till 20 procent av vår elförbrukning. Vi använder i och för sig redan 100 procent förnyelsebar energi sedan flera år, så det här innebär att vi tillför kapacitet i systemet för alla.
  Hur ser det ut inför 2023, satsar ni på vinst i år igen?
  – Ha, ha, nej. Den här gången sitter jag med i juryn, och så förmäten att jag nominerar mig själv är jag inte. Men det ska bli mycket spännande att se kandidaterna.
  Vad skulle du vilja se hos en vinnare?
  – Ambitioner och konkreta åtgärder. Vad har de faktiskt åstadkommit? Hur har de byggt in frågorna i sin affärsmodell?

  Bildtext: Anders Magnusson när han mottog Stora Leverantörspriset i höstas. Foto: Jeanette Larsson Winerö

   

  Nominera en vinnare
  Vem tycker du borde få Stora Leverantörspriset? Skicka ditt förslag plus en motivering till gabriella.virdarson@fkg.se. Vi behöver ha din nominering senast den 31 augusti.

  Fakta: Ages Industri
  Bolaget, med säte i Halmstad, tillverkar komponenter och arbetar med skärande bearbetning och pressgjutning i aluminium. Ages Industri har 500 anställda och omsätter 1,4 miljarder.

  Fakta: Stora Leverantörspriset
  Priset delas årligen ut av FKG till en individ eller organisation som gynnat branschens utveckling i Sverige. Bland de tidigare vinnarna finns bland andra Alfdex, Texla och Bror Tonsjö. Områden som juryn bedömer är design, entreprenörskap, miljö, internationalisering samt forskning och utveckling. Alla medlemmar i FKG kan nominera kandidater, sedan väljer en kommitté ut vinnaren. Priskommittén består av fem ledamöter: Peter Bryntesson, vd på FKG, Martin Lidén och Christina Holgersson som är ledamöter i FKG:s styrelse. samt de två senaste vinnarna: Clas Tengström, vd för Bror Tonsjö och Anders Magnusson, vd på Ages Industri.