Nyheter från FKG

 • 10 september, 2019
 • Vad vet allmänheten egentligen om megatrenden elektrifiering?

 • Vi står mitt i ett teknikskifte och för vår industri är elektrifiering av fordon den största megatrenden för tillfället. FKG jobbar just nu hårt med denna omställning med förhoppningen och målet att hela industrin ska förstå innebörden och anpassa sig efter denna megatrend.

  Men vad vet allmänheten, alltså kunderna, om den kommande omställningen och om vad en elbil innebär? Detta är något som nyligen har undersökts av PSB (globalt analysföretag) på uppdrag av Ford, med målet att få vetskap om vad majoriteten av potentiella framtida kunder känner för att skifta från en bensindriven bil till en elbil. Surveyn gick ut till över 3000 personer i USA, Europa och Kina och gav en något chockerande bild av allmänhetens ovetskap i vissa delar av världen.

  Resultaten visade på att 42% av amerikanerna tror att en elbil måste drivas av bensin för att kunna fungera. Vad detta beror på kan man bara spekulera i. Kanske är förvirringen en produkt av att marknaden länge erbjudit hybrider och andra typer av elektrifierade versioner av traditionella bilar. Surveyn visar på att allmänheten absolut tror att elbilar kommer ta över, men ovetskap som denna får personer att ännu inte vilja byta ut sitt bensindrivna fordon. Men det finns fler faktorer till oviljan.

  67% av amerikanerna och 68% av européerna är osäkra på om en elbil har samma kapacitet att dra en släpvagn som en bensindriven bil. Ford har redan tagit åtgärder för att förändra denna tro och har nyligen släppt en film där en helelektrisk F-150 drar nästan 500 000 kilo.

  En annan orosfaktor för ett potentiellt elbilsköp verkar vara hur vida den fungerar i alla olika typer av väder. Nästan 80% av amerikanerna tror nämligen inte att elbilar fungerar i höga och låga temperaturer. Denna uppfattning skiljer sig dock radikalt beroende på vilket land man befinner sig i, då högst antal sålda elbilar första halvåret 2019 var i Norge – ett land som om vintrarna kan nå en temperatur på -25 grader.

  Det är kanske lätt att säga att vi har bättre koll, men har vi det? Denna survey har visat oss att man inte ska underskatta medias påverkan på våra nutidsuppfattningar. 90% av både amerikanerna och européerna tror inte att en elbil kommer med en bättre acceleration än vad en bensindriven bil gör – något som vi på FKG kan intyga är helt fel efter vårt besök hos Tesla. I paradigmskiften som det vi nu står inför behöver vi nog vara mer kritiska till våra egna fördomar, och mer nyfikna på att ta reda på relevant och korrekt fakta. Och detta gäller både industrin och allmänheten, för när allmänheten börjar ställa om – då går det snabbt.

  Gabriella Virdarson 19-09-10

  Källa: https://dlmag.com/ford-commissions-survey-to-debunk-myths-on-electric-vehicles-and-the-results-will-surprise-you/