Nyheter från FKG

 • 12 februari, 2024
 • Vad får du som medlem i FKG?

 • Att vara medlem i en branschorganisation kan för vissa ibland vara något som ifrågasätts (särskilt så här i fakturering-av-medlemsavgifts-tider…). ”Vad får vi faktiskt ut? De jobbar ju för de här frågorna även om vi inte är med…” Och ja, det gör vi. Men om alla hade tänkt så, så hade vi inte kunnat göra det. Det behövs någon som berättar för politiker och myndigheter att leverantörsindustrin står för över 90 000 arbetstillfällen i Sverige, medan OEMerna står för ca 65’… Till exempel. 

  Eller någon som tar fighterna mot storbolagen offentligt i tidningarna – that’s us.

  Men mer konkret då? Vad kan ni få hjälp med här och nu?

  Ja det är ju högt och lågt! Förra veckan har vi t.ex. haft medlemmen PVI på besök på Lindholmen i Göteborg. De skulle ha ledningsgruppsmöte och kände att de ville ha miljöombyte. Då kan man nämligen höra av sig till oss så fixar vi (i mån av plats) ett konferensrum i våra lokaler. Det ingår i ert medlemskap 😊 PVI passade även på att ta en framtidsspaning (det fräschaste fräääääscha) signerat Peter Bryntesson, med alla de insikter och diskussioner det väcker. Det behöver ni faktiskt inte komma till Lindholmen för – hojta om ni är intresserade så kommer vi till ER!

  På hemsidan kan ni som medlemmar hitta saker som

  • Klimatdeklarera dina komponenter

  Projektet som vi arbetat med i två år, för att ta fram KLIMATDATABLADET – en metod och validering som innebär en mer kostnadseffektiv konkurrenskraftig hållbarhet för er medlemmar, är nu färdig att användas. Faktiskt så pass färdig så att Bosch i Tyskland har bett om ett Klimatdatablad för en av sina produkter. Efter ett par möten så kan vi säga att allt tyder på att de diggar detta sätt att klimatdeklarera produkter. Vi jobbar alltså för att vår lösning med Klimatdatabladet ska bli allmänt vedertaget och godkänt, inte bara i Sverige, utan även i Europa. KLICKA!

  • Checklista avtalsförhandling OEM:

  Wåhlin advokatbyrå har tagit fram en checklista som kan vara go att titta på inför en förhandling. Lite punkter kring hur man kan tänka. KLICKA! (Medlemsinloggning krävs). På tal om Wåhlin, FKG är just nu i slutskedet att granska det Balanserade avtal som vi har tagit fram med hjälp av Wåhlin. Detta tänker vi att vi kommer använda i vår offentliga debatt, men som även du som medlem kan kika närmare på inför dina förhandlingar. Vi ber om ursäkt att det har tagit lite mer tid än vad vi först trodde – det ÄR indeed en utmanande fråga…. Ni kommer få det inom kort.

  • Code of conduct:

  Ett annat dokument som man kan använda för uppbackning i en förhandling är den code of conduct som togs fram i Europa mellan Clepa och ACEA (branschorganisationerna för både leverantörerna och fordonstillverkarna). Den är fortfarande aktuell. KLICKA! (Medlemsinloggning krävs).

  • Granskade avtal

  Ni behöver inte lägga egna pengar på jurister för att granska avtal. Ni hittar de granskade avtalen på vår hemsida HÄR. Hittar ni inte det Ni letar efter? Säg till så kikar vi på det!

  • FFI utlysningar:

  Accelerera, Nollutsläpp, Cirkularitet, Transport och mobilitetstjänster eller Trafiksäker automatisering? Det finns pengar att söka, hjälp att få och kontakter (ofta en OEM med här) att knyta. https://www.ffisweden.se/

  In och sök pengar! Känner du att du vill ha stöttning? Vi finns här i form av den rutinerade fredrik.sidahl@fkg.se.

  • Ansökan om arbetstillstånd hos Migrationsverket

  FKG är certifierade hos Migrationsverket för att kunna hjälpa dig som medlemsföretag att snabbare och smidigare genomgå en ansökningsprocess för arbetstillstånd. KLICKA! För mer information om hur du kan använda dig av detta. Just nu en något längre process även genom oss, men kortare än om du gör det själv.

  • Seminarium på aktuella ämnen

  Som medlem har du alltid tillgång till seminarium på aktuella teman. Nästa stora är vår näst största mötesplats Automotive Strategy Seminar, där du som medlem alltid går till medlemspris. Den 17 april är det Case Scania som gäller, där vi tillsammans med dem kommer titta på delar i processen som man kan effektivisera och/eller skapa mer värde i –TILLSAMMANS,  så att alla kan ha kvar sin affär. Alltså Competetive Strategy for a Cirkular Future! KLICKA!

  • Studieresor och samlingsmontrar

  Samlingsmontrar och studieresor: De senaste åren har FKG varit med på IAA-mässorna i Tyskland (Mobility och Transportation), syftet är att sänka tröskeln och förenkla så att ni företag kan fokusera på kundkontakter och som bonus även slå ett slag för vad svensk leverantörsindustri har för mervärden att erbjuda. Närmst i kalendern är IAA Transportation 16-22 september i Hannover. Studieresor i form av Go Global och Go Inspire har varit ett stående inslag i FKGs program under lång tid, att fysiskt uppleva nya marknader och möjligheter är en viktig del av både FKGs och medlemsföretagens omvärldsbevakning, håll utkik efter info om nästa resmål – Sydafrika.

  • Branschsök

  Om du är inloggad medlem på hemsidan så har du tillgång till hela Sveriges underleverantörsindustri. Sök bara på ett kodord typ ”plast” eller ”Vårgårda” så får du träffar på de företag som sysslar med detta. Här finns även kontaktuppgifter, omsättning, företagsbeskrivning etc. (Icke medlemmar >ej inloggade< får endast upp våra medlemmar som träffar). KLICKA!

  • Senaste från omvärlden FORDONSINDUSTRI

  Behöver ingen närmare beskrivning. Om du vill ha senaste nytt (uppdateras varje sekund) från fordonsindustrin är det på vår hemsida du ska hänga. KLICKA!

  • Nyheter från FKG

  Vi själva tar också fram artiklar varannan vecka, på ämnen som vi tycker ska belysas. Dessa får du som medlem på mail, men hittar alltid på vår Hemsida och vår Linkedin. För att inte tala om de kontinuerliga uppdateringarna från den sprakande Peter Bryntesson, den färgstarka Gabriella Virdarson och den fantastiska Lina Galow.

   

  CLEPA

  FKG är också med i Clepa, som en av 12 Nationella organisationer, och vi har numera en bra roll där vi kan påverka. Är detta viktigt kan man fråga sig? Vi vill svara JA på den frågan eftersom vi faktiskt berörs av många beslut som tas i Bryssel. Vill du ha senaste nyheterna från Clepa? KLICKA!

  De heta frågorna just nu t.ex. vem som har rätten till data i ett fordon (we’ve got your back här). Ett annat exempel är: Ska EU införa strafftullar på fordon tillverkade i Kina?

  Just nu ligger även ett förslag på att lagstadga om 30 dagars betalningsvillkor, något ni vet att vi har kämpat för här lääänge.

  Alla förordningar om hållbarhet där kanske CSRD är den mest kända men fler är på gång. Hyfsat tråkigt arbete kanske.. en bra bit ifrån chassiegenskaper och konstruktion, men det är väldigt viktigt. OCH vi i svensk fordonsindustri har nu ett gyllene tillfälle att flytta fram våra positioner, stärka konkurrenskraften och bli attraktiva eftersom vi är väldigt bra på de 3 absolut viktigaste tillväxtområdena elektrifiering, digitalisering och hållbarhet.

  Och såklart…. Mycket mycket mer… Mvh, 2,5 heltidstjänster 😊 Och hörrni – vi välkomna all typ av feedback på vad ni tycker att vi ska fokusera på. Vi är så glada och tacksamma för att vi får möjligheten att jobba för er, för att stärka er. Ni är så j*kla viktiga för Sverige AB.