Nyheter från FKG

 • 13 mars, 2020
 • Tyska Metall driver på för branschens transformation

 • I Nordhrein-Westfalen (NRW) är tyska metallarbetarförbundet nu mitt uppe i olika förhandlingsrundor med arbetsgivarorganisationen Arbeitgeberverbands Metall NRW. Men IG Metalls ordförande i delstaten, Knut Giesler, har fler saker än en blygsam lönejustering på agendan.

  Bland annat har IG Metall varit aktiva i att driva på för branschens transformering. Förbundet menar att företagen där deras medlemmar jobbar borde ha framtidssäkrade affärsplaner.

  – Vi måste forma framtiden. De som inte sätter igång nu kommer att ha enorma problem om tre till fem år, säger han i en intervju med tyska nyhetsbyrån Deutsche Press-Agentur (DPA).

  Nu vill IG Metall skapa så kallade ”Zukunftstarifverträge”, en slags kollektivavtal för framtiden.

  – Hittills har arbetsgivarna kommit till oss när det redan varit försent. Vi kan göra mycket mer, och vi har analysverktygen som behövs för att hjälpa till, säger Knut Giesler

  Giesler har även fått beröm för sin roll i att få igenom de utökade möjligheterna till korta ner arbetstiden som delstaten har infört. Nu görs det framstötar för att det ska bli enklare att implementera även på medelstora företag.

  I övrigt menar IG Metall att coronaviruset inte påverkar löneförhandlingarna.

  – Det kommer inte att ha några bestående strukturella konsekvenser, därför kan det inte heller påverka en hel löneförhandling, säger Knut Giesler.

  Nu siktar de på att det förhandlingarna till stora delar ska vara klara vid påsk. Vad de tyska jobbarna vill ha i löneförhöjning? Enligt ryktet siktar de på en procent över inflationen.

  Källa: Automobilwoche

  Bilden: Vill framåt. Knut Giesler, ordförande i IG Metall Nordhrein-Westfahlen vill skapa en slags framtidskollektivavtal för att driva på transformationen för delstatens industriföretag. Nordhrein-Westfahlen är en delstat med stark industriprägel. Huvudstaden Düsseldorf (bilden) ligger bara 50 minuters bilfärd från Ruhr-området.