Nyheter från FKG

  • 13 november, 2024
  • Tysk automotive tampas med politisk oro

  • Tyskland är ett land med problem, vilket inte minst drabbar landets viktiga fordonsindustri. Europas lokomotiv dras med lågkonjunktur och oroar sig för hotande amerikanska och kinesiska tullar.
    – Till det befinner de sig mitt uppe i en politisk kris, säger Lina Galow, projektledare på FKG och själv boende i den tyska staden Karlsruhe sedan många år.

    Den så kallade trafikljuskoalitionen – Socialdemokraterna, De gröna och Liberalerna – som bildades efter valet i september 2021 presenterades då som en konstruktiv lösning. Men sedan trädde omständigheterna in och skakade om.
    – Rysslands invasion av Ukraina grusade deras planer, säger Lina Galow.

    Ideologisk spricka
    Över tid visade det sig också att partierna låg lite för långt ifrån varandra ideologiskt för att klar att hålla ihop.
    Bland annat har det handlat om landets ekonomi. Christian Lindner, finansminister och även partiledare för Liberalerna har haft en vy för den ekonomiska politiken, Socialdemokraterna och De gröna en annan.
    Christian Lindner har hållit benhårt i skuldsättningsbromsen medan den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz och den gröne näringsministern och vicekanslern Robert Habeck har velat lånefinansiera och satsa på investeringar, bland annat i grön omställning.
    Resultatet av intressekonflikten har varit handlingsförlamning.
    – Det i ett läge där Tysklands industri kämpar för sin överlevnad och när hela landet brottas med att greppa omställningen från det tidigare samarbetet med Ryssland till de sanktioner som gäller nu.
    Den 6 november, under ett möte för att förhandla om statsbudgeten, skar det sig rejält. Olaf Scholz sparkade finansminister Lindner och Liberalerna lämnade då koalitionen. Istället bildades en röd-grön minoritetsregering. Enligt Lina Galow ligger en hel del partipolitik bakom kontroversen och Liberalernas exit från regeringen. Enligt opinionsundersökningar har Liberalerna tappat mark under tiden i trafikljusregeringen och ligger nu under spärren till der Bundestag.
    Vad läget innebär för den tyska fordonsindustrin? Enligt Lina Galow är tajmingen minst sagt dålig för en bransch i kris och där stora moln tornar upp sig på den internationella marknaden.
    – Att då ha en regering som parallellt lägger tid på att bedriva valkampanj är inte bra.
    Även den amerikanska politiken skapar osäkerhet. USA är en av tysk industris viktigaste marknader och Donald Trumps hot om ökade tullar oroar i en tid då stora varsel duggar tätt i Tyskland. En som kommenterat den politik Trump har torgfört under presidentvalskampanjen är BMW-chefen Oliver Zipse som framträdde på Automobilwoche Kongress den 6 november. ”Galenskap att tro att det skyddar”, sa han då om de ökade tullarna som Donald Trump har aviserat. Oliver Zipse oroade sig dock inte direkt för BMW:s egen del. Företaget har redan vidtagit en del åtgärder med utbyggd produktion i USA.

    VDA vill ha ett nyval snabbt
    VDA, den tyska fordonsindustrins intresseorganisation, har länge klagat på regleringsbördan som ligger tungt på medlemsföretagens axlar. De har även bekymrat sig över Tysklands bristande konkurrenskraft som produktionsland. Nu vill organisationen se ett snabbt avklarat nyval för att landet ska få tillbaka sin handlingskraft.
    Även oppositionen vill se ett snabbt nyval. Inte minst Kristdemokraterna som är starka i opinionen. Men Olaf Scholz skjuter på den förtroendeomröstning som måste följa på den minoritetsregeringen som skapats efter att Liberalerna lämnat koalitionen. Sannolikt förlorar Scholz omröstningen, vilket innebär nyval, och eftersom socialdemokraterna har dåliga opinionssiffror drar han på den så mycket som möjligt.
    – Scholz satte först datumet för förtroendeomröstningen till den 15 januari.
    Det skulle innebära att det skulle gå att ha nyval först i mars. Men det senaste är att han kanske går med på att ha den i slutet av december.
    – Nyvalet skulle i så fall kunna bli av i februari, säger Lina Galow.
    Trots avsaknad av majoritet vill Scholz snarast möjligt driva igenom lättnader för den tyngda industrin. Tak på elnätsavgifter och insatser kopplade till fordonsindustrins stora varsel.
    – Frågan är vilka eftergifter Scholz i så fall tvingas till, till exempel kopplat till datum för förtroendeomröstningen i utbyte mot stöd från Kristdemokraterna, säger Lina Galow.

    Fakta: Efter en förlorad förtroendeomröstning har den tyske presidenten, kristdemokraten Frank-Walter Steinmeier, 21 dagar på sig att upplösa parlamentet, förbundsdagen. Sedan ska det hållas nyval inom 60 dagar. Strax före FKG:s nyhetsbrevs pressläggning cirkulerade uppgifter om att nyvalet sker den 23 februari.

     

    Foton i kollaget: Michael Lucan, Wikimedia Commons, RP Nickson, Pexels, Fdecfomite, Wikimedia Commons, Pixels Pixabay (x2) och Gage Skidmore, Wikimedia Commons.