Nyheter från FKG
- 26 mars, 2025
-
Tullar högt upp på agendan för Råmaterialgruppen
FKG:s spanare och omvärldsbevakare kring tillgång på råvaror, priser och makropolitik – Råmaterialgruppen – har haft ett nytt möte. Kopparpriser och aluminium är fortfarande i fokus, men ett annat ämne har seglat upp på topplistan över vad medlemmarna håller ögonen på: tullar.
– Det är vår största oro just nu, sa Fred Kooijmans hos smörjfettstillverkaren Axel Christiernsson.Fred Kooijmans röst hördes under det rundabordssamtal som inleder Råmaterialgruppens möten, där deltagarna får en möjlighet att lyfta problem och insikter och erfarenheter från sina respektive horisonter. Han var långt ifrån inte den enda som tog upp frågan.
Men även 2024-års mest frekventa bekymmersområden – priserna på energipriser, tillgången på koppar och aluminium samt kriget i Ukraina – fortsätter att behålla sina positioner som högaktuella ämnen.Tillgången till nickel oroar
I övrigt konstaterades att priserna på litium, som sjönk kraftig förra året, fortsätter att ligga betydligt lägre i pris än tidigare.
Nu seglar istället nickel upp som en råvara behäftad med oro. Indonesien, som står för 60 procent av den globala nickelförsäljningen, har beslutat att skära ner på produktionen med 35 procent. Tanken är att främja inhemsk förädling.
När det gäller bruttonationalprodukten ser prognosen hygglig ut här hemma.
– Vi har en stark prognos för Sverige, sa Karl Murgård från konsultfirman Triathlon.
Företaget tar tillsammans med ISEA Sweden fram den rapport – Raw material watch – som medlemmarna får ta del av, med en genomgång av faktorer som råvarupriser, valutor makropolitik med mera.
USA? Går neråt i BNP enligt rapporten. Även Kina får en lite dyster förutsägelse på grund av de amerikanska tullarna och problem på den inhemska bostadsmarknaden. I Europa fortsätter kontinentens eget lokomotiv, Tyskland, att puffa fram på låga varvtal, vilket påverkar de flesta andra av länderna inom EU.
Nya tongångar från von der Leyen
Till varje möte bjuds en föreläsare in för att berätta mer om ett aktuellt ämne. Den här gången hade Råmaterialgruppen besök av FKG:s vd, Peter Bryntesson.
Han gav bland annat en nulägesbild för det lobbyarbete som FKG:s europeiska paraplyorganisation CLEPA* för gentemot EU-kommissionen. Diskussionerna med kommissionen handlar mycket om hur fordonsindustrin ska både klara den snabba gröna omställningen och kunna behålla sin konkurrenskraft mot bland annat Kina.
– Under sin första period som kommissionens ordförande sa Ursula von der Leyen knappt någonting om fordonsindustrins konkurrenskraft. Själva har vi hela tiden pushat på för att vi behöver ha en industri som kan konkurrera internationellt, sa Peter Bryntesson.
Nu är det annat ljud i skällan. Budskapet från CLEPA och andra verkar ha gått fram.
– När hon blev vald för sin nya period lovade hon att personligen leda en aktionsgrupp för att förbättra konkurrenskraften för europeisk fordonsindustri.Risk för förlorad konkurrenskraft
Ett exempel på att saker ser annorlunda ut nu är den omnibus med frågor kring olika regelverk som kommissionen nyligen skickade ut till näringslivet inom EU. I den föreslås att tidsramarna för CSRD och CSDDD ska förlängas. Förhoppningarna är nu att det även ska gå att hitta en ny konsensus kring hur snabbt omställningen till nya drivlinor ska ske.
Som det ser ut just nu riskerar företagen hårda straffavgifter, och ytterligare förlorad konkurrenskraft jämfört med de snabbt avancerande kinesiska OEM:erna.
– De har många olika märken och en inhemsk konkurrens som är brutal, sa Peter Bryntesson.
Flera av bolagen konsoliderar sig nu genom att gå ihop i koncerner och forma strategier för att ta mer plats inom EU.
– Ett dussintal av dem är på väg in på den europeiska marknaden.* Fotnot: Förutom sin roll som vd för FKG är Peter Bryntesson även med i CLEPA:s styrelse, samt i en styrgrupp som har möten inför organisationens sammankomster. Han är även ordförande för de olika nationella organisationerna inom CLEPA.
Fakta: Fler noteringar från Råmaterialgruppens möte
• Fortsatt amerikanskt fokus på Ukrainas och Grönlands naturtillgångar för att minska beroendet av leveranser från Kina.
• EU:s sextonde sanktionspaket mot Ryssland siktar in sig på landets import av aluminium.
• Indonesien blev en fullvärdig i den mellanstatliga organisationen BRICS i januari. Det ökar Kinas och Rysslands inflytande över den globala tillgången på nickel.
• Volatilitet väntas på marknaden för elektricitet på grund av prisskiftningar på kol, gas och olja. Även olika typer av störningar och policyförändringar påverkar.
• Konflikten i Röda havet väntas pågå minst till augusti.
• Under mötet demonstrerade Triathlon även ett AI-verktyg för att kontrollera lagerstatus och inkommande leveranser.Fakta: Bli medlem
Intresserad av att delta i Råmaterialgruppen? Kontakta claes-erik.noren@isea-sweden.com eller karl.murgard@triathlon.se för mer information.
-
- 23 april, 2025
Raka rör när FKG träffar OEM:erna
- Relationen mellan leverantörerna och OEM:erna är stark. Två sidor av samma mynt, och helt och hållet beroende av varandra. Men...
-
- 23 april, 2025
”Vi får nog leva med handelskrigen ett tag”
- Han har haft en lång karriär inom både OEM- och underleverantörsvärlden. Nu, efter att ha lämnat VD-posten för Press Kogyos...
-
- 23 april, 2025
Lämnar FKG:s styrelse: ”Dags att släppa in någon annan”
- Hallå där Christina Holgerson, EVP, Corporate Responsibility and Group HR på VBG Group. Du lämnade nyligen ditt uppdrag som ledamot...
-
- 23 april, 2025
Så navigerar du runt handelshindren – expertens bästa tips
- “Tariffs”, det vill säga tullar och tullsatser är på mångas läppar just nu. Favorituttryck för USA:s president, men också ett...
-
- 09 april, 2025
Intensivt lobbyarbete för leverantörsindustrins villkor
- Det är tuffa tider för europeisk fordonsindustri. Förlorad innovations- och konkurrenskraft tillsammans med USA:s biltullar skapar en utmanande cocktail för...