Nyheter från FKG

 • 18 januari, 2023
 • Trendspaning från CES: ”Kreativa material och cirkulär ekonomi”

 • Den har kallats vara världens mest inflytelserika tech-mässa: Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Ett gigantiskt arrangemang, grundat 1967, som den 5–8 januari i år drog 115 000 besökare. Johan Andinsson, säljchef Product & Software Engineering på Afry, var där.
  – Ett helt fantastiskt event där man verkligen känner sig som i centrum av teknikutvecklingen, säger han.

  För Johan Andinsson, som reste till Las Vegas tillsammans med en grupp kunder, blev veckan på CES intensiv.
  – Vi genomförde en massa nätverksträffar och möten. Hotellet låg ovanpå ett kasino, men det fanns ingen tid för privata nöjen av det slaget, säger han.
  Enligt Johan Andinsson är det tydligt att bilindustrin blir alltmer närvarande på mässor som CES.
  – Det hänger samman med att automotive är en bransch som blir allt mer sammanlänkad med uppkopplade kundupplevelser, säger han.

  Sony och Honda bygger bilar
  Microsoft, Google, Apple, Amazon … på mässan syntes de alla i sammanhang som på ett eller annat sätt hade med bilindustrin att göra.
  Amazon visade upp sin smarta högtalare Alexa som nu går att implementera i bilen, och få med sig sina inställningar från hemmet. Bolaget demonstrerade även tv-systemet Fire TV som blivit anpassat för att streama till bilen.
  – Mercedes Benz och BMW hade med sig liknande lösningar till Las Vegas.Men det finns de som har tagit tänket ett steg till, som Sony och Honda. Tillsammans har de skapat det högteknologiska bilmärket Afeela och ett demoex var med på CES. Planen är att börja leverera till kunder våren 2026.

  Djurfria material
  – En annan stor fordonstrend som jag noterade på plats handlar om hållbarhet och saker som kreativa materialval och cirkulär ekonomi, säger han.
  Bland annat visades veganskt silke upp, liksom material tillverkade av råvaror som kaktusfiber och petflaskor.
  – Mercedes hade med en hel bil med enbart animal free-materials. Allt det här med nya material, regler kring spårbarhet och cirkulär ekonomi innebär nya krav för underleverantörerna att förhålla sig till.
  Var autonoma fordon ett starkt tema?
  – Det var mycket av det också, exempelvis självkörande traktorer. Ett koncept som visades upp handlade om en hel bondgård som tidigare krävde tjugo personer. Nu, med de nya traktorerna, går det att klara det med en styrka på fyra. Självkörande rullstolar är en annan sak som jag såg.
  Något annat du reagerade på?
  – Ja, att elektrifieringen fortsätter rulla på, både när det bilar, båtar och även flygplan. En spännande produkt som visades upp var flygande elektriska bilar, som i filmen Blade Runner.
  Det verkar ha varit ett givande besök. Blir det fler resor till Las Vegas?
  – CES är en helt otrolig mässa för den som är intresserad av teknik, en plats där bolagen som ställer ut tävlar om att vara så långt fram som möjligt och där konkurrensen om att synas är stenhård. Jag kommer absolut att åka dit igen.

  Bildtext: Bilindustrin blir allt mer närvarande på CES-mässan i Las Vegas, ett event med hård konkurrens om att synas. Bland biltillverkarna på plats fanns BMW som attraherade uppmärksamhet till konceptbilen Dee som kan skifta färg som en kameleont. Foto: CES