Nyheter från FKG

 • 13 april, 2023
 • Teknik som tål tuffa tag

 • Enheter som levererar data är något av Data Respons Solutions gebit (nya som medlemmar i FKG).
  Hittills har mycket har handlat om att jobba mot en eftermarknad för bolaget.
  – Men på senare tid har vi även kommit in i projekt där vi ska leverera direkt till större OEM:er, säger vd:n Anders Jansson.

  Data Respons Solution, med tio anställda i Sverige och cirka 100 internationellt (Norden, Tyskland och Taiwan), jobbar med en rad olika lösningar. De tillverkar bland annat telematikutrustning för bussar och lyftkranar.
  – Men vi har exempelvis även gjort lösningar för självkörande båtar. Försvarsindustrin är en annan bransch vi arbetar mot, säger Anders Jansson.
  Mycket tangerar Internet of Things (IoT) – med möjlighet att producera användardata och information för underhåll och liknande. Anders Jansson beskriver tekniken i det som de tillverkar som ungefär samma saker som finns i datorer eller mobiltelefoner.
  – Fast för betydligt tuffare miljöer, och med helt andra andra interface, miljökrav och certifieringar.
  Exempelvis en lyftkran i en vind- och väderutsatt marin miljö, där höga saltstänkta vågor ständigt slår in. Sådant klarar Data Respons Solutions utrustning.

  Ökande behov av att nätverka
  Just nu håller de på med en enhet som ska användas i fordon i en mycket krävande omgivning.
  Till skillnad mot det som har vanligt för dem tidigare – att leverera till en aktör på eftermarknaden – ska de nu arbeta direkt mot OEM, vilket är en av anledningarna till att Data Respons Solutions  valt att gå med i FKG. Behovet av att nätverka har blivit större för dem, och enligt Anders Jansson kan de behöva en del annat stöd från FKG.
  En av företagets styrkor är att de initialt kan ta fram lösningar för mindre serier – cirka tio till hundra – som de sedan kan skala upp till hundratusentals eller fler.
  – Vi är rätt flexibla när det gäller den saken, säger han.
  Anders Jansson och hans kollegor i Sverige jobbar förutom med Data Respons Solutions egna utvecklare även direkt med tillverkarna i Taiwan.
  – Själva driver vi säljarbetet och gör mycket specifikationer. Men även vi i det svenska teamet är ingenjörer. Det här är över huvud taget ett ingenjörsdrivet bolag.
  Ni som är så hands on på tekniken … hur har ni påverkats av halveldarbristen?
  – Det har varit kämpigt, våra produkter har tusentals komponenter och det räcker med att en saknas för att det ska bli jobbigt. Den saken har dock stabiliserats det senaste halvåret. Även kostnadsökningarna känner vi av. Men det har vi lyckats få täckning för.
  Går det bra för er?
  – Förra året var det rekord i omsättning. Inte så mycket på grund av nya affärer. Det handlar mer om att behoven för våra befintliga kunder har ökat. Och där kunderna utvecklas och ser en framtidspotential, där är vi med på banan.

  Fakta: Data Respons Solutions
  Data Respons Solutions i Sverige har tio anställda och en omsättning på runt 100 miljoner kronor. Bolaget är del av det norska bolaget Data Respons med sammanlagt cirka 1 600 anställda varav huvuddelen är konsulter. Data Respons har nyligen blivit förvärvade av Akkodis som i sin tur är en del av den schweiziska Adecco-koncernen.

  Fakta: Anders Jansson
  Ålder: 51 år.
  Bor: Alingsås
  Familj: Fru och två barn.
  Håller på: Alingsås handbollsklubb.
  Kör: Skoda Enyaq.