Nyheter från FKG

 • 02 februari, 2023
 • ”Ta tillvara på ledningssystemets fulla potential”

 • Hallå där, Kristoffer Johanson, kundutvecklare på AM System, som erbjuder en molnbaserad plattform för ledningssystem och är ny FKG-medlem. Hur har året startat för er?
  – Kanonbra så här långt. Vi har fullt upp och får många förfrågningar. I fjol sjösatte vi en ny strategi som vi ser en hävstångseffekt av nu.

  Vad handlar den nya strategin om?
  – Vi ville hjälpa kunderna att komma i gång snabbare och tidigt se ledningssystemets fulla potential. Därför tog vi fram en onboarding-tjänst, som är en process där deltagarna under tre till tolv månader varvar utbildning med praktiska workshops och tydliga delmål. En viktig del är också förankring, där flera personer, inklusive ledning, blir involverade så att det inte blir ett enmansarbete. Onboardingen sjösatte vi i fjol och den är speciellt anpassad för kunder inom tillverkande industri.

  Vilken respons har ni fått?
  – Det har varit mycket uppskattat. Startsträckan kortas och folk ser resultat fortare än när de utbildar sig själva på egen hand. Dessutom slipper de risken att starta i fel ände.

  Vad är utmärkande för AM Systems ledningssystem?
  – Det är ett komplett ledningssystem med inkluderad ärendehantering. Det är effektivt, logiskt och användarvänligt och du blir snabbt självgående. En stor fördel är att kunden kan bygga vidare och anpassa systemet utifrån egna behov.

  Hur ser den typiska kunden ut?
  – Det är SME-bolag inom svensk tillverkningsindustri med inriktning mot fordon. I dagsläget har vi runt 400 kunder och 50 000 dagliga användare som är spridda över världen, även om basen finns i Sverige och Norden.

  Du har själv bakgrund inom fordonsindustrin?
  – Det stämmer. Under 13 år jobbade jag inom automotive och har erfarenhet både från att jobba operativt och från ledningsnivå. Under de åren var jag med om att införa och upprätthålla ledningssystem, och hos tre arbetsgivare i följd hade AM System en viktig roll för både styrande dokumentation och ärendeflöden. Med tiden insåg jag att det jag gillade allra mest var att hjälpa andra att bli bättre.

  Du bytte sida och gick över till systemleverantören helt enkelt?
  – Ja, det stämmer. Det var ett stort steg, men jag stortrivs.

  Hur är det att möta tillverkarsidan från ett annat perspektiv?
  – Oerhört lärorikt. Jag vänder ju mig till personer som arbetar i den roll jag hade, men kan nu erbjuda just sånt som jag själv fick lägga stor möda på att leta upp och lära mig.

  Vad hoppas ni få ut av medlemskapet i FKG?
  – Att behålla vårt fokus på den tillverkande sektorn inom automotive och vara uppdaterade kring vad som sker i branschen med nya krav, utmaningar och förändringar.

  På AM System pratar ni om att skapa ”mindre tråk” och en roligare och mer effektiv vardag för kunderna. Ni verkar ha rätt kul på jobbet själva också. Er egen humorserie ”Kontorstid”, där du och kollegorna spelar er själva, är inne på tredje säsongen.
  – Ja, den är många som gillar den. Det är första arbetsplatsen där jag parallellt med mina ordinarie arbetsuppgifter spelar in film med manus och sketcher. Samtidigt bygger det gruppgemenskap och trivsel. Och skapar nya kontakter – vi har faktiskt rekryterat en person som vi fick kontakt med tack vare serien.

  Blir det långfilm snart?
  – Ha ha, nej, men vem vet – det kanske blir en säsong till…

  Se ett exempel på Kontorstid.

  FAKTA/

  Kristoffer Johanson, kundutvecklare på AM System med huvudkontor i Skellefteå, filial i Umeå och kundutveckling i Borås.
  Ålder: 43.
  Bakgrund: Produktionschef på Specma, kvalitetsansvarig på CJ Automotive, kvalitets- och miljöchef på Akwel Automotive.
  Bor: I Brämhult utanför Borås.
  Motiveras av: På jobbet är det alla roliga kundrelationer och att få hjälpa människor att prestera bättre.
  Kör: Volvo V60 hybrid. Om den är bra? Det har varit lite strul med elen, så där tycker jag att Volvo har tappat lite, men förhoppningsvis har de har skärpt till sig. Jag gillar både bilmärket och tanken på att stödja svensk industri.
  Lyssnar på i bilen: Poddar om hälsa.

  Bild: Nytt medlemsföretag i FKG. Kristoffer Johanson är kundutvecklare på AM System, här tillsammans med kollegan Victoria Abrahamsson. Foto: Jonas Westling