Nyheter från FKG

 • 16 februari, 2022
 • Swira satsar på uppföljare till Robotlyftet

 • I det uppskattade programmet Robotlyftet – finansierat av Tillväxtverket – kunde företag få hjälp med hur de skulle hänga med i den snabbt accelererande robotiseringen. Men i december upphörde programmet och nu har Swira skapat en egen tjänst för att fylla en del av tomrummet: Automationshjälpen.
  – Behoven av råd är fortfarande omfattande och vi vill göra vad vi kan för att hjälpa till, säger Ove Leichsenring, styrelseordförande på Swira.

  Idén med Automationshjälpen är att skapa ett innehållsrikt forum där företag som behöver goda råd kring hur de ska automatisera sina verksamheter kan ställa frågor, och där Swiras (Swedish Industrial Robot Association SWIRA) medlemmar kan vara behjälpliga med att leverera svar. Tanken är att de som deltar i forumet även ska kunna hjälpa varandra och ge goda råd utifrån ett antal olika teman.

  – Vi tänker oss också att man kan skapa olika diskussionstrådar kring konkreta ämnen, säger Ove Leichsenring.

  Ungefär som ett Google för alla som vill veta mer om automation?

  – Ja, ungefär så. Det kommer att genereras en massa content, men vi kommer att hålla ett öga på inläggen så att de håller god kvalitet.

  Hjälpen är helt kostnadsfri. Den som vill delta behöver bara gå in och registrera sig som medlem under menyn Automationshjälpen på Swiras hemsida.

  Forumet startades i januari, och Swira är nu i färd med att skapa uppmärksamhet kring det.

  – Framför allt kommer vi att trycka på om det på Elmia-mässan i maj, säger Ove Leichsenring.

  Enligt honom fyller sajten helt klart en lucka. Svenska industriföretag måste hänga med i automationstrenden för att inte hamna på efterkälken, och behoven att få hjälp finns kvar hos många företag.

  Swira hade gärna sett en fortsättning på Robotlyftet, som de menar blev mycket framgångsrikt.

  – Runt 2 500 företag kontaktades och 500 medverkade. Av dem säger 80% att de har eller kommer att investera i automationssystem med robotar inom ett år, och så gott som alla, 97%, menar att de har höjt sina kunskaper och minskat sina tekniska och ekonomiska risker genom att medverka.

  Automation fortsätter att vara en stark industritrend?

  – Ja, helt klart. Exempelvis ser vi en tendens där allt fler företag tar hem sin produktion från låglöneländer, och då är robotisering en avgörande faktor.

  Några andra industritrender att hålla koll på?

  – Då säger jag lean production och digitalisering. Sedan ska vi inte glömma energieffektivisering. Det råder elbrist i landet och det behöver vi göra något åt.

  Fakta: Åtta teman.

  Här är de huvudteman som finns på Automationshjälpen.

  • Industrirobotar
  • Servicerobotar
  • Robotprogrammering och simulering
  • Robotsäkerhet och maskinsäkerhet
  • Gripdon och fixturer
  • Robotapplikationer
  • Sensorer och automationsprodukter
  • Robotikforskning och utveckling.

  Läs mer: om Automationshjälpen.

  Läs mer: Swira spanar kring industritrender.