Nyheter från FKG

 • 25 mars, 2020
 • Sverige måste börja arbeta igen

 • Det är ingen särskilt upplyftande syn att ta sig genom stan just nu. Man ser knappt en levande människa. En och annan bil. Någon vettskrämd cyklist. I övrigt tomt.

  Gick på lunch, och på den vanligtvis rätt trånga restaurangen var det inte tal om någon kö till kassan som det brukar vara. Personalen hälsade istället oss i den decimerade skaran som vågat oss ut som efterlängtade släktingar. Det var breda leenden och inga problem att slå sig ner vid borden med bästa utsikten.

  Det är en märklig tid. Ingen speciellt unik reflektion? Nej, jag vet. Och jag vill inte säga att det är överdrivet det som händer. En pandemi utan tillstymmelse till flockimmunitet är ingen lek.

  Men när hela västvärlden fullständigt stänger ner … vi är många som undrar hur det här ska sluta? Flera av de tongivande epidemiologerna, i par med en del oroade ekonomer, verkar vara inne på samma spår. Är det verkligen vettigt att helt och hållet dra ner luckan för hela Sverige?

  Om vi vill fortsätta ha en framtid tillsammans, då måste vi nog försöka hålla fabriksportarna så öppna som det går, liksom restaurangköken, tjänstemannakontoren och allt det andra som får ekonomin att snurra. Med gemensamma krafter måste vi jobba framåt och hålla Sverige arbetande.

  Om vi bara låser in oss med Netflix, toalettpapper och mat i åtskilliga veckor framöver ska vi inte vara alltför säkra på att det Sverige vi såg sist vi var ute på gatorna finns kvar när vi öppnar dörren för att möta verkligheten igen. Varje dag vi håller stängt  har förödande effekter. Dröjer det här för länge kommer påverkan att bli enorm.

  En vecka till, två … det kan vi säkert klara, om än med avsevärda mödor för lång tid framöver. Sen börjar det bli riktigt kritiskt.

  Försiktighetsprincipen är A och O. Men är det verkligen rätt väg att gå att stänga ner hela produktionen och ekonomin? Kanske är det smartare att skydda riskgrupperna, och göra det på ett genomgripande och effektivt vis. Men att låta resten av samhället hålla igång. Låt Sverige arbeta!

  Det handlar om allt från enkla vardagliga saker som att gå ut och köpa en korv med bröd till att driva vidare stora företag och hålla uppe investeringsklimatet.

  En annan reflektion: vad hände egentligen med samarbetet inom EU när krisen nu ställde allting på sin spets? Protektionismen har blossat upp och rörligheten stannat av. Men den som liksom Donald Trump, Vladimir Putin, och för all del en del tidigare kommunistländer, tror att en inhemsk marknad ska lösa problemen har gravt närsynta perspektiv. Se exempelvis hur det gick för Australien på 1970-talet. Ekonomin brakade ihop fullständigt när man inte insåg att det behövs både export och import för hålla hjulen snurrande och att få in de saker som behövs.

  Just nu är läget svårt att greppa. Allt sker med en horisont på en timme eller två. Nya varsel om permitteringar duggar hela tiden in i mejlkorgen, och telefonens olika nyhetsappar går för högvarv.

  En, två veckor till … sedan måste vi nog försöka komma igång och slita igen. Satsa på svensk konkurrenskraft. Jobba framåt.

  Sweden works!

  Göran Björklund, senior rådgivare, FKG.