Nyheter från FKG

 • 30 september, 2021
 • ”Svenska leverantörsföretag ligger långt efter när det gäller AI”

 • Artificiell intelligens, AI, är ett slags lösenord i samtiden. En spännande utveckling där det gäller för svenska leverantörsföretag att hänga med. Men enligt Helena Theander, Ecosystems and Node Manager på AI Sweden som är inbjuden som talare till FKG:s kvinnliga nätverksträff den 5 oktober, är det lite si och så med den saken.

  – Rent generellt ligger de flesta leverantörsföretag, liksom andra både privata och offentliga organisationer, långt efter när det gäller att använda AI, säger hon.

  Enligt Helena Theander har cirka 75 procent av alla organisationer inte ens påbörjat sin omställning med hjälp av AI.

  – Cirka 15 procent har gjort någon form av proof of concept-studie, men bara enstaka har implementerat någon AI-lösning och även transformerat sin verksamhet. Många initiativ har startats upp, men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå, säger hon.

  Fast det finns undantag.

  – Framför allt finns det flera startups som är AI-experter, och som är leverantörer till fordonssektorn. Vi ser även att många är intresserade och börjar titta på möjligheter och försöker hitta samarbeten för att komma igång.

  Enligt Helena Theander är Sverige annars hyfsat framåt när det gäller forskning inom området. Hon nämner bland annat den så kallade WASP-satsningen (Wallenberg Artificial Intelligence, Autonomous Systems and Software Program) där Wallenberg-stiftelsen satsat 4,2 miljarder kronor på att lyfta Sverige till en ledande position inom AI.

  Kan du nämna någon fråga ni inom AI Sweden driver just nu?
  – Vi jobbar med flera områden, både tekniska frågor som modeller för svensk språkteknologi och decentraliserad inlärning. Vi arbetar också med infrastrukturer och testbäddar för att träna decentraliserad maskininlärning, liksom med verktyg för organisationers förändringsresor med AI och program för livslångt lärande och talangattraktion.

  Du är inbjuden som talare till FKG:s kvinnliga nätverk, är det någon fråga du ser fram emot att diskutera på mötet?
  – Ja, jag skulle vilja höra mer om vilka möjligheter deltagarna ser när det gäller att använda AI inom sina organisationer, och om vi kan hitta samarbeten.

  Anmäl dig till nätverksträffen den 5 oktober HÄR.


  AI Sweden

  AI Sweden är ett nationellt center med över 100 partners från både offentlig och privat sektor, med uppdrag att accelerera användningen av tillämpad AI, till förmån för det svenska samhället, svensk konkurrenskraft och alla som lever i landet.

  Helena Theander
  Yrke: Ecosystems and node Manager på AI Sweden.
  Bor: Göteborg.
  Familj: Ja.
  Intressen: Friidrott
  Kör: En leasad Elbil.