Nyheter från FKG

 • 06 augusti, 2019
 • Svensk innovationskraft i världstopp

 • Sverige är tvåa i världen på innovation – ett steg upp jämfört med i fjol. Det visar en ny studie från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. Endast Schweiz har en högre placering än Sverige. Den teknik- och innovationsdrivande svenska fordonsindustrin står för många av de patent (IP) som ligger till grund för topprankingen av Sverige.

  – Att Sverige fortsätter att ligga i topp år efter år är ett tydligt bevis på att svenska företag fortsätter att vara innovativa. Det finns en tydlig koppling mellan framgångsrika innovationer och en strategisk hantering av de immateriella tillgångarna i företaget, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

  Han konstaterar att immaterialrätten är ett viktigt affärsverktyg.

  – Den globala konkurrensen ökar hela tiden, inte minst från Asien. Det är viktigare nu än någonsin tidigare att öka kunskapen om immateriella tillgångar, såsom unik kompetens, teknik, varumärken och goodwill, och hur man bäst tar tillvara och skyddar dem. Risken är annars stor att berövas sina mest värdefulla tillgångar, säger Peter Strömbäck.

  Tidigare har EU-kommissionens rankinglista för 2019 visat att Sverige toppar listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna. Innovationsindexet i EU för 2019 visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,8 procent sedan 2011 och att Europa nu ligger före USA i innovationskraft.

  Är du FKG-medlem och osäker kring hanteringen av ett patent eller annan immateriell rättighet, så kan du kontakta någon av våra juridiska partners advokatbyråerna Wåhlin respektive Setterwalls för en första (30 min) kostnadsfri konsultation: https://fkg.se/bli-medlem-information/#panel0d

   

  Global Innovation Index, tio i topp 2019

  1. Schweiz (Number 1 in 2018)
  2. Sverige (3)
  3. USA (6)
  4. Nederländerna (2)
  5. Storbritannien (4)
  6. Finland (7)
  7. Danmark (8)
  8. Singapore (5)
  9. Tyskland (9)
  10. Israel (11)

  Bild: Pierre Strömbäck, GD, PRV.