Nyheter från FKG

 • 31 januari, 2024
 • ”Stort behov av kompetens inom allt med grön teknik”

 • Det händer mycket inom automotive just nu. Verksamheter som tangerar greentech växer både i norr och söder, och företagen inom det fältet behöver kompetens. En tendens som rekryterings- och bemanningsföretag WRKFRC – nya som medlemmar i FKG – märker av tydligt. 
  – Även vi har expanderat kraftigt de senaste åren, säger CEO Robert Albers. 

  WRKFRC har sitt kontor på ett strategiskt ställe. Deras adress, Arendal skans, andas göteborgsk industrihistoria och lokalerna är granne med ett museum som hyllar Volvo, ett varumärke som WRKFRC:s egen verksamhet graviterar en del kring.
  – Många av våra uppdrag kommer från Volvo Cars och Volvo AB:s underleverantörer, men de senaste åren har vi växt mycket även emot andra branscher, säger Robert Albers.
  Han är själv något av en produkt av svensk industri. I hemstaden Jönköping startade han arbetslivet inom verkstadsindustrin, men gick vidare till logistikstudier på högskola och hamnade därefter i logistikbranschen.
  – Men efter ett år där började jag jobba med rekrytering för en av de stora aktörerna inom bemanning, säger han.

  Koll på försörjningskejorna
  Han säger att han oftast har jobbat materialnära.
  – Det har gjort att jag har fått en närgående inblick både i automotive i stort och hur försörjningskedjorna för branschen fungerar.
  Bemanningsjobbet tog honom i mitten av 00-talet till Göteborg, där företaget han arbetade för skapade en filial. Ett par år senare – 2008 – hoppade han av och startade eget ihop med ett par kompanjoner.
  Det nystartade bolaget, som på den tiden hette Autoprenad, hade inte direkt några hundår.
  – Nej, vi växte snabbt. Första året omsatte vi en miljon, andra var vi redan uppe i 14, säger han.
  Pandemin skapade ett hack i utvecklingskurvan. Men Autoprenad satsade på att behålla all personal, vilket gjorde att de snabbt hämtade upp igen när hjulen började snurra på nytt.
  – Under nedgången fick jag lite andrum, och tid att tänka efter. Det var då vi bestämde oss för att omstrukturera, säger Robert Albers.
  De dumpade bolagsnamnet Autoprenad, bytte till WRKFRC, och satsade på att utöka sitt erbjudande med två nya affärsområden: Rekrytering och Solutions.
  – Solutions handlar om att vi kan gå in och hjälpa till med saker som teambuilding. Eller att omplacera kompetenser. Till exempel personer som inte trivs och behöver nya utmaningar, eller andra som står inför att bli varslade. När vi började med det affärsområdet såg vi även till att knyta människor till oss som är bra på sådana frågor, bland annat anställde vi en tjej som tidigare har jobbat på Trygghetsrådet, säger Robert Albers.
  Satsningen blev lyckad.
  – Sedan dess har vi blivit dubbelt så många, och omsättningen har ökat med mer än 150 procent. Framför allt ökar efterfrågan inom interimslösningar för tjänstemän och rekrytering av chefer.
  I dag är de cirka 10 personer som jobbar internt, plus 120 konsulter som är placerade på ett flertal företag inom olika branscher.

  Arbetskraft i rörelse
  Att WRKFRC växer speglar omställningen mot elektrifiering som pågår i fordonsindustrin. När nya verksamheter, exempelvis stora batterifabriker, startar behövs rejäla volymer av kompetens. Det gör att det sker en migration av arbetskraft i branschen.
  – Vi ser att det finns ett jättestort behov, framför allt kring allt som har med den gröna tekniken att göra, säger Robert Albers.
  För att medverka till att fler hittar in i yrkesroller som WRKFRC arbetar med har de kontakter med olika utbildningsföretag – för att bidra med input kring vilka kompetenser som efterfrågas. Och det handlar inte enbart om hightech och greentech. Även mer traditionella branscher växer och behöver utökas med fler medarbetare.
  – Det är exempelvis stor brist på yrkesförare. Just nu saknas 5 000 chaufförer i landet, säger Robert Albers.

  Fakta: WRKFRC 
  Företaget grundades 2008. De har sitt säte i Göteborg och jobbar med bemanning, rekrytering och relaterade tjänster med inriktning på både kollektivanslutna och tjänstemän. Huvudsakligen riktar de in sig på fordonsindustrins underleverantörer. Konsultverksamheten sker främst i Västsverige – från Alingsås i norr till Varberg i söder och Borås i öster. När det gäller rekrytering arbetar de nationellt. Företaget har cirka 120 konsulter och omsatte förra året 36,6 miljoner. 
  CEO Robert Albers om anledningen till att företaget nyligen gick med i FKG: “Utvecklingen går just nu mycket snabbt framåt. I ett sådant läge ser vi en potential i att få kontakt med medlemsföretagen inom FKG och kunna stötta de som behöver hjälp med rätt kompetenser. Som medlemmar ser vi också fram emot att få ytterligare input kring vilka utbildningar och kompetenser som behövs när kraven kring ny teknik snabbt förändras.”

  Foto: Thomas Drakenfors