Nyheter från FKG

 • 29 september, 2020
 • Stora Leverantörspriset blev ett lyft

 • Under förra årets Stora Leverantörsdag fick Clas Tengström, vd på Bror Tonsjö AB, gå upp på scenen och ta emot Stora Leverantörspriset 2019.

  Att få priset var en bekräftelse på att vi är på rätt väg inom digitaliseringen. Det har blivit ett lyft inom hela företaget att vi ska våga fortsätta utvecklas och se nya möjligheter i framtiden.

  Årets version av Stora Leverantörsdag blir digital och Clas Tengström försöker alltid vara med.

  – Det brukar vara väldigt givande och intressanta föreläsningar. Vi har varit medlemmar i FKG i många år och de är bra på att samla den svenska fordonsindustrin och lyfta viktiga frågor och studier. Genom deras nyhetsbrev, konferenser och annat får man ta del av vad som är på gång och viktiga signaler om vad som händer på marknaden.

  Under de senaste åren har Bror Tonsjö gjort stora framsteg inom digitalisering av sin produktion och även varit öppna och behjälpliga med att dela med sig av sina erfarenheter till andra. Att vara en av Sveriges ledande inom digitalisering och samtidigt vara konkurrenskraftiga med sina produkter är en styrka som bidrog till vinsten av Stora leverantörspriset 2019.

  – Jag hoppas att det leder till att fler ser vad vi gör och något som svensk industri kan dra lärdom av så att vi får med oss alla när det gäller digitalisering, säger Clas Tengström.

  Bror Tonsjö AB i Kode Bohuslän är ett familjeföretag som grundades 1962 och som utvecklats från en liten mekanisk verkstad, som verkat på en lokal marknad, till att erbjuda helhetslösningar för skärande metallbearbetning till stora kunder som Scania och Atlas Copco.

  Som de flesta bolag inom fordonsindustrin har även Bror Tonsjö drabbats hårt av Corona och fick varsla personal under den tyngsta tiden.

  – Nu efter semestern ser det betydligt ljusare ut. Flera av våra större kunder har kommit tillbaka till ett normalläge, så vi är uppe och producerar på 4-skift i stora delar av fabriken. Tyvärr så har vi prioriterat ner vissa projekt för att minimera våra kostnader, men planen är att starta igång vissa av dessa projekt under fjärde kvartalet och fortsätta vår digitaliseringsresa.

  Hur ser framtiden ut?

  – Vårt mål är att 90 procent av alla maskiner ska vara uppkopplade mot mindsphere under första kvartalet nästa år och att det digitala pulsrummet blir klart under andra kvartalet. Vi håller också på att handla upp en ny produktionscell under kvartal fyra där vi kommer att producera komponenter till elmotorer för fordonsindustrin.

  Bild: Clas Tengström, vd på Bror Tonsjö mottog Stora Leverantörspriset 2019 av Anders Williamsson på Scania och FKG:s Fredrik Sidahl.