Nyheter från FKG
- 16 oktober, 2024
-
Starkt program drog publik till SLD 2024
Träffa branschen, diskutera, ha en trevlig dag i svensk fordonsindustris epicentrum på Hisingen i Göteborg … det finns en rad goda skäl för svenska leverantörer att ta sig till Stora Leverantörsdagen. Ett av de starkaste korten är dock det ambitiösa programmet med föredragshållare.
Arrangörerna på FKG gick ut hårt under Stora Leverantörsdagen. Först att möta publiken var ett av de tyngre namnen i branschen: Matthias Zink, ordförande i FKG:s europeiska paraplyorganisation CLEPA samt med i den verkställande styrelsen på tyska Schaeffler Group. Åtaganden på hemmaplan på grund av Schaefflers sammanslagning med Vitesco gjorde att han dock inte kunde närvara personligen, han höll istället sitt föredrag via länk.
CLEPA har tolv landsorganisationer som medlemmar, bland annat FKG.
– Vi företräder cirka 3 000 leverantörsföretag, sa han.
Sammanlagt handlar det om 1,7 miljoner arbetare som tillverkar motsvarande 75 procent av de bilar som har OEM:ernas varumärken på grillen.
För Matthias Zink, som varit ordförande sedan i januari i år, är förhållandet till politikerna på EU-nivå en viktig – och något snårig – del av arbetet.
– Och ju närmare Bryssel du kommer desto mer komplicerat blir det, sa han.
Lagstiftning är så klart viktigt, menade han, men för företagen i branschen är det avgörande att reglementen är ändamålsenliga, möjliga att leva upp till och något så när förutsägbara. Så att det går att planera.
– Det finns en tendens att överreglera när ett antal länder slår sig samman.
Han poängterade dock att CLEPA inte vill framstå som ett offer i förhållande till lagstiftarna. Inte heller vill de vara blinda följare. De vill bli lyssnade på av politikerna.
– Vi vill vara med och formulera villkoren, sa Matthias Zink.Efter honom var det dags för en av de mer namnkunniga svenska ekonomerna att inta scenen: Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Hennes framställning cirkulerade bland annat kring tullar och andra handelshinder. Hon berörde hur alltmer nationalistiska strömningar och provinsialism kan ställa till det för Sverige.
– Vi är beroende av frihandel.
I sammanhanget kom hon bland annat in på valet i USA och hur utgången där kan påverka oss i vår del av världen.
– Det brukar sägas att man inte vinner ett amerikanskt presidentval med sin utrikespolitik, det är inrikespolitiken som avgör. Men den här gången är utrikespolitiken viktigare än på länge, inte minst förhållandet till Kina. Tuffa handelshinder som tullar kan dock innebära att inflationen i USA går upp när den inhemska befolkningen inte får tillgång till billigare varor från exempelvis Kina.
Digra tullar är ett budskap som främst kopplas ihop med Donald Trumps politik. Men även president Biden har förespråkat tullar, och det budskapet kommer även från Kamala Harris.
– Men mer strategiskt och försiktigt än hur det låter från Trump.
Även den försämrade industrikonjunkturen i Tyskland tog hon upp som ett orosmoment.
– Det är vår viktigaste handelspartner, jämte Norge, sa Annika Winsth.När Malin Frenning, vd på RISE, intog scenen var budskapet bland annat att även om Sverige är ett till befolkningen litet land är forskning något vi satsar på.
RISE är det fjärde största forskningsinstitutet i Europa.
– Vi använder våra 3 300 forskare till att säkerställa olika projekt, sa hon och nämnde bland annat att testbädden AstaZero är unik i sitt slag.
– En internationell arena som vi kontinuerligt bygger ut vid behov.
Att delta i olika forskningsprojekt är ett sätt att dra nytta av deras kompetens. Men RISE kan även hjälpa till med saker som omvärldsbevakning. De har en rad trendspaningar som finns tillgängliga på deras webbplats.
– De ger en bred insikt, sa Malin Frenning.För europeiska fordonsföretag är Kina ett land man sneglar på med viss oro. En som kan det landet och dess industriklimat är Kina-experten Frédéric Cho. Bilden av hur relationen ser ut är vid det här laget välbekant: kinesiska subventioner skapar en ojämn relation mellan europeiska och kinesiska företag, och många ser ett scenario där europeisk fordonsindustri behöver skydda sig med tullar på samma sätt som USA.
I Kina å sin sida ser man enligt Frédéric Cho med viss trötthet på hur Europa reagerar som ett trafikljus som hela tiden växlar mellan grönt, gult och rött.
– De undrar vilken färg som gäller nu. Samtidigt är EU och Kina varandras största handelspartners när det gäller varor, sa Frédéric Cho.
Det finns också en syn i Kina kring att vi i den här världen alltid anar en baktanke. Enligt Frédéric Cho blir det också mycket av en så kallad visklek kring hur Kina agerar och vad de har för planer.
Bättre att ta reda på fakta, menade han.
Han nämnde också att Geelys engagemang i Volvo skapat tusentals jobb på den svenska VästkustenÄven den oroliga tyska fordonsindustrin var representerad på SLD, av Mitja Schulz, chef för VDA:s (Verband der Automobilindustrie) Brysselkontor. Liksom Matthias Zink på CLEPA talade han om lagstiftningen inom EU.
Han nämnde Ursula von der Leyen och den riktning som kommissionen tog efter att hon tillträdde som ordförande 2019.
– Det första hon gjorde var att ta ut en riktning för Europa om att bli först med att bli klimatneutralt, sa han.
Efter det kom en massa lagstiftning på plats.
– Men det ramverk av möjliggörande som hade behövts följde inte med.
När det gäller konkurrensen från Kina menade Mitja Schulz att tysk fordonsindustri står väl rustad.
– Det säljs hundra gånger fler tyska bilar i Kina än tvärtom.I den paneldebatt som var efter lunch deltog förutom Peter Bryntesson, vd på FKG, även Karin Olander, Dagens industri, Johan Gente, SKF och Kina-experten Frédéric Cho. Dagens moderator, Cecilia Warrol på Teknikföretagen, höll i trådarna också i debatten. Även här var det ett visst fokus på Kina, och bland annat diskuterade gruppen innovation som ett sätt för Sverige att mäta sig med omvärlden och behålla konkurrenskraft.
– Det är där vi kan göra skillnad, sa Karin Olander.
Enligt Peter Bryntesson borde vi sikta in oss ännu mer på forskning i Sverige, och han nämnde att Kina-ägda Volvo har en stor del av sin utveckling kvar i Sverige.
– 60 procent av deras utveckling sker här, sa han.
Panelen diskuterade också hur Sverige hanterar studenter som kommer hit och forskar, men som många gånger har svårigheter om de vill stanna kvar och berika landet med sin kompetens när studierna är klara.
En annan fråga som kom upp var möjligheten för underleverantörer att tjäna pengar. Deras lönsamhet är hårt beskuren av tuffa villkor från OEM:erna.
– 17 procent av de europeiska underleverantörerna har minusresultat, sa Peter Bryntesson.Efter debatten det var Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedts tur att tala. Hennes föredrag handlade om bilden av Sverige utomlands.
Även hon talade om alla de utländska studenter som kommer till Sverige varje år, som generellt har en mycket positiv bild av landet när de reser hem igen. Över huvud taget verkar det vara så att de som har en egen erfarenhet av Sverige till stor del har behållit den även när det har spridits en negativ bild internationellt, som vid 2023-års koranbränningar.
Eller när det ryktats om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn.
– Endast 25 procent av dem som hade hört talas om det fick en försämrad bild av Sverige.
Made in Sweden är enligt Madeleine Sjöstedt fortfarande ett starkt varumärke, men det gäller att vårda det.
– Vi vill gärna att vi ska kroka arm och hjälps åt att tala om det som är bra med vårt land, sa hon.Sist ut bland talarna var Thomas Sandblom, head of propulsion and energy procurement på Volvo Cars. Volvos långa historia, och att många av de församlade företagen under SLD är med och bygger varumärket, var en av de saker han nämnde.
Han berättade att förtagets fokus på elektrifiering går vidare, även om han menade att en viss flexibilitet kan behövas när det gäller drivlinorna. 2030 räknar Volvo Cars med att någonstans mellan 90 och 100 procent av de tillverkade bilarna ska vara elektriska.
– I dag har vi redan fem elmodeller som rullar ute på vägarna, sa Thomas Sandblom.
För att kunna arbeta hållbart och kostnadseffektivt har företaget satsat på en modulär design, kallad Superset tech stack.
I stora delar ska samma lösningar och komponenter används i olika modeller, och anpassas individuellt.
– Ett skalbart system, sa Thomas Sandblom som även gav en teaser om en kommande Volvo-modell, var silhuett tornade upp sig bland bilderna i hans presentation.
I linje med SLDs tema om en marknadsdynamik i omvandling bekräftade Thomas presentation Volvo Cars strategi om ”build where we sell, source where we build.”
-
- 26 mars, 2025
Scania: Konkurrenskraft kräver ständigt förbättringsarbete
- En utökad automationsgrad med stöd av digitalisering och AI är avgörande för konkurrenskraften. Den stora utmaningen är att kombinera detta...
-
- 26 mars, 2025
”Ett supercoolt jobb” – Europart Nordics vd trivs i rollen
- Fristående europeiska leverantörer av reservdelar till den tunga sidan – där är Europart en av de dominerande aktörerna. – Vi...
-
- 26 mars, 2025
Tullar högt upp på agendan för Råmaterialgruppen
- FKG:s spanare och omvärldsbevakare kring tillgång på råvaror, priser och makropolitik – Råmaterialgruppen – har haft ett nytt möte. Kopparpriser...
-
- 26 mars, 2025
Snart fullsatt i FKG:s paviljong på EVS38
- Att världens ledande e-mobility event kommer till Göteborg 16-18 juni har förhoppningsvis ingen inom fordonsindustrin missat. FKG krokar arm med...
-
- 26 mars, 2025
Teknikkonsult med global footprint ny som FKG-medlem
- Med spetskompetens inom teknikutveckling stöttar Segula innovativa bolag världen över. Nu vill teknikjätten, som omsätter runt 1 miljard Euro, växa...