Nyheter från FKG

 • 14 november, 2023
 • Stark utveckling för Bendiro Profile Tech

 • I dag slår Elmia Subcontractor upp portarna – en höjdpunkt under året för många underleverantörer. En som är på plats är Hans Gustafsson, sales manager på Bendiro Profile Tech, nischade på rullformning.
  – Vi brukar alltid komma hem från Elmia med leads som leder till nya affärer, säger han.

  Bendiro Profile Tech har haft en snabb utveckling de senaste åren.
  – På tre år har vi ökat omsättningen från 100 till 300 miljoner, säger Hans Gustafsson.

    Hans Gustafsson.

  Bra ur hållbarhetssynpunkt
  Tillväxten beror bland annat på att deras metod med rullformning har flera fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv. Materialet kallformas, och kräver därför ingen energislukande uppvärmning. Dessutom är rullformning materialeffektivt, det blir inte så mycket spill. Sedan är det även en metod där det går att få fram relativt lätta konstruktioner, med förhållandevis hög hållfasthet.
  – Allt det ger oss fördelar när våra kunder söker produktionsmetoder som ger bra CO2-värden, säger Hans Gustafsson.
  Förutom detaljer till fordonsindustrin tillverkar de en lång rad av olika kundunika profiler till flera av Sveriges och Europas ledande industriföretag, vilket de kommer att visa exempel på i sin monter på Elmia Subcontractor.
  Mässan är en viktig hållpunkt i marknadsarbetet för Bendiro Profile Tech.
  – Ja, det är ju den stora mötesplatsen för svensk underleverantörsindustrin. Många av våra svenska och även en del internationella kunder kommer att vara där, säger han.
  Mest handlar det enligt Hans Gustafsson om spontana och informella möten – men inte desto mindre viktiga.
  – Du får en närkontakt med marknaden som du missar om du inte är på plats. Man får reda på vad som är viktigt just nu. Som en slags termometer på hur väl svenskt underleverantörsskap fungerar för tillfället, säger han.

  Stark utvecklingsperiod
  Själv åker han årligen, även om han menar att det nog skulle gå att nischa mässan – exempelvis mot metallindustri ena året och plasttillverkare nästa. Då hade Bendiro Profile Tech kunnat nöja sig med att delta vartannat år.
  – Det hade kanske räckt, i alla fall för oss som jobbar med ganska långa cykler i våra projekt. Å andra sidan är det bra för nätverksbyggandet att träffas varje år.
  Företaget  är inne i en stark utvecklingsperiod, där de även driver ett omfattande investeringsprogram för att kunna fortsätta att växa. Bland annat satsar de på att automatisera ytterligare.
  – För processen med rullformning i sig har vi redan automatiserat det mesta. Det vi går vidare med nu är att automatisera det som händer före och efter rullformningen, som att mata in material i början av processen och att ta hand om de färdiga produkter som kommer ut på andra sidan.
  Vilka marknadstrender känner ni av just nu?
  – Generellt har allt som har med byggindustrin en svag konjunktur just nu. När det gäller fordonstillverkarna har de ju haft en ganska stabil situation under tre års tid, men nu går även de stora fordonsdrakarna ut och talar om att det kan bli tuffare tider framöver.

  Fakta: Bendiro Profile Tech
  Företaget har sitt säte i Falkenberg. De har 65 anställda och prognosen för i år är en omsättning på knappt 300 miljoner.

  Bildtext: I verkstaden. Jörgen Hjertman, konstruktör och produktionstekniker, Jonas Lundén, teknisk säljare, och Tobias Johansson, teknisk chef med en av Bendiro Profile Techs produkter.