Nyheter från FKG

 • 04 december, 2019
 • Späckad agenda för 25 USA-resenärer

 • Om en dryg månad kliver representanter för 25 svenska företag inom fordonsindustrin ut på gaten för att ta flyget till Kalifornien tillsammans med FKG. Temat för resan är Go Inspired Palo Alto.

  – Silicon Valley är en av världens ledande hubbar för ny teknik, alla ledande fordonstillverkare finns där, säger Peter Bryntesson, senior rådgivare på FKG.

  Agendan för den svenska delegationen blir späckad. Söndag den 12 januari landar de i Kalifornien för en tajt vecka av besök på olika företag.

  – Trafiksituationen där borta är rätt krävande och logistiken är en hård nöt att klara av. Men vi räknar med att kunna ta oss till två, tre ställen varje dag, säger Peter Bryntesson

  Bland företagen som de ska träffa finns Plug-and-Play, Intel, Rockwell Automation med flera, plus att det blir visiter på Volvo Cars och Volvo AB:s anläggningar i området.

  – Vi kommer även att delta i ett event som Nordic Innovation House arrangerar tillsammans bland annat Stanford University, säger Peter Bryntesson. På fredagen avslutas besöket med ett nedslag hos Ford innan delegationen träffar Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter. Därefter bär resan av till Sverige igen.

  Bakgrunden till att de åker just till Silicon Valley är enligt Peter Bryntesson att det ”är här det händer just nu”.

  – För de svenska företagen är det högintressant att få komma dit. Det gäller att hålla sig à jour med tekniken.

  Men intresset är inte ensidigt.

  – Nej, amerikanarna vet att vi är ett innovativt land med starkt ingenjörskultur. ”Small, but sharp” som Donald Trump sa när Stefan Löfvén besökte vita huset.

  Hur många är ni som åker iväg?

  – Det blir 25 personer, vilket är precis lagom.

  Ni har gjort många liknande resor tillsammans med medlemsföretagen, vad brukar deltagarna få ut av det?

  – Erfarenheterna är ganska goda. Upp till 30 procent brukar få något konkret gjort i landet vi besöker. De etablerar ett kontor, hittar en partner eller liknande.

  En av dem som åker med till Kalifornien är Annika Aleryd, Section Manager CAE & Safety på AFRY. Hon ser fram emot att få besöka intressanta företag som kan ge en bild av vad som är på gång i fordonsindustrin.

  – Kanske kan vi knyta kontakter som kan ge oss nya affärer framöver? Jag hoppas också på att kunna knyta kontakter med de andra som deltar på resan.

  När det gäller eventuella nya etableringar i USA är AFRY redan på plats i New York, Montreal och Appleton. Men det kan bli mer.

  – Sedan två år jobbar jag och mitt team med fordonsutveckling mot en kund i Silicon Valley, det är inte omöjligt att vi etablerar oss även där.

  Bilden: Go west. I januari åker FKG till Kalifornien tillsammans med 25 representanter från medlemsföretagen. – Vi ska till Silicon Valley och besöka en rad företag med olika spetskompetenser, säger Peter Bryntesson, senior rådgivare på FKG.