Nyheter från FKG

 • 06 oktober, 2020
 • Snabbkurser för omställning

 • Pandemin har inte mycket gott med sig. Men för de företag som har lite mindre att göra blir det åtminstone tid över till att utveckla sina kompetenser. Det har FKG tagit fasta på i ett initiativ för korta kurser som hjälper leverantörsindustrin att ställa om.

  Nej, förflyttningen till nya drivlinor och in i det digitala har inte stannat av på grund av pandemin, om någon trodde det. Tvärtom.

  – OEM:erna tar krafttag för att ställa om till eldrift och för att bli mer digitaliserade, där de har kommit ganska långt. Det sätter press på underleverantörerna att kunna leverera det som efterfrågas, säger Gabriella Virdarson (bilden), kommunikatör på FKG.

  Enligt en undersökning som FKG gjort är det nästan 65 procent av underleverantörerna som behöver förbereda sig bättre för att hänga med i den omställning som redan är i full gång.

  – Eftersom det handlar om företag som är en så stor del av hela den svenska bilindustrin är det lite oroande siffror. Av en bil som lämnar löpande bandet står underleverantörerna för 70 procent av tillverkningen, säger Gabriella Virdarson.

  Och nu – när det på grund av pandemin är lite mindre att göra på många bolag – är det ett gyllene tillfälle att satsa på lite utbildning.

  Därför har FKG tagit initiativ till några online-utbildningar. Det handlar dels om en övergripande Digitaliseringskurs, dels om två fortsättningskurser i E-CAD respektive Toleranser, mätteknik och ritteknik.

  Kurserna har utformats i samarbete med Arbvux (Arbetsmarknad och Vuxenutbildning) och utbildningsföretaget Veldi kompetens. Sista anmälningsdag för kursen i Toleranser, mätteknik och ritteknik är den 29 september (start 1 oktober), för de andra två är sista anmälningsdag den 21 oktober. De finns sedan tillgängliga från den 21 oktober.

  – De tar inte mer än runt en till två timmar per styck i anspråk, och jag tycker verkligen att alla som har möjlighet ska ta chansen. Om branschen, med sammanlagt närmare 100 000* anställda, ska kunna behålla sin konkurrenskraft är kompetensutveckling A och O.

  Kostar det något?

  – Nej, utbildningarna är helt kostnadsfria.

   

  *Fotnot: Innan pandemin slog till hade de svenska underleverantörerna 98 500 anställda.

   

  Tre utbildningar, fakta

  Här är de kompetensutvecklingskurser som erbjuds FKGs medlemmar, helt gratis:

  • Digitalisering – framtidens industri och de nya utmaningar som väntar.
  • Toleranser, mätteknik och ritteknik.
  • E-CAD

  Utbildningarna är på svenska, men med potentiell möjlighet till engelsk textning om ett par veckor.

  Du når kurserna genom att surfa in HÄR. Där finns även mer specifik information om innehållet.

  Foto: Bongkarn Thanyakij, Pexels