Nyheter från FKG

 • 15 januari, 2020
 • Snabb expansion för globala IT-konsulter

 • Den som bokar sina resor online, gör bankärenden i sin mobilapp, tittar på sitt favoritprogram via en streaming-tjänst eller använder lösning för att övervaka sin hälsa har mer gemensamt än ett intresse för TV, resor, personlig ekonomi och hälsa. De använder förmodligen även lösningar som är byggda av EPAM – ett globalt produktutvecklings- och innovationsteknikbolag, med specialkompetens inom digital plattformsteknik och ny medlem hos FKG.

  EPAM har haft en snabb tillväxt på senare år. Företaget grundades 1993 i Princeton, New Jersey och Belarus. Efter bara några år fick de in storföretag som Colgate-Palmolive, klädföretaget Bally och mjukvarubolaget SAP bland kunderna.

  Sedan dess har företaget vuxit ordentligt. I dag är fler än 35 000 anställda globalt. Omsättningen ligger på 1,8 miljarder dollar (2018) och expansionen fortsätter.

  – Globalt anställer vi flera hundra nya medarbetare i månaden, säger Boel Zeeberg, ansvarig för EPAM:s Nordiska verksamhet, som tar emot på företagets kontor i centrala Göteborg tillsammans med Charlotta Utterström, affärsområdeschef och Key Account Manager på EPAM Nordics.

  Både när det gäller antalet anställda och försäljningen har EPAM under 35 kvartal i följd haft en organisk tillväxt på över 20 procent.

  I Sverige har de cirka 30 anställda stationerade.

  – Men när vårt nordiska team supportar i kundprojekten samarbetar de med våra kollegor i hela världen, säger Charlotta Utterström.

  För det handlar ju om IT. Så länge det finns en bra dator och en uppkoppling kan EPAM:s specialister i princip jobba från vilken plats som helst i världen. Det räcker som regel om några nyckelpersoner finns på plats ute hos kunderna.

  För en global IT-konsult med know-how inom automotive är Göteborg ett bra ställe att finnas på. Den hubb för fordonsindustri som växt fram där gör det angeläget att vara på plats. Men Boel Zeeberg nämner flera andra branscher de jobbar med i Västsverige, bland annat medicinsk utrustning och programvara.

  E-handel är ett annat område där de är specialiserade, EPAM har utvecklat plattformar för ledande globala återförsäljare – exempelvis bokningssystem för flygbolag, hotell och resebyråer.

  Bland kunderna finns även Google.

  – Det är vårt kunnande inom mjukvaruutveckling med konsulttjänster inom strategisk affärsutveckling som är attraktivt för Google. Vi har i flera år varit en uppskattad partner till dem, säger Boel Zeeberg.

  Inom fordonsindustrin arbetar EPAM med ett stort antal fordonstillverkare, Tier 1- och Tier 2-leverantörer samt leverantörer av hårdvara.

  – Fordonsindustrin är ett snabbväxande område för oss, säger Charlotta Utterström.

  EPAM:s uppdrag inom automotive har stor bredd. Bland annat handlar det om användarupplevelser och servicedesign i stil med bilkonfiguratorer. Men de har även tagit fram lösningar för autonom körning, modeller för car-sharing med mera.

  Nyligen blev de medlemmar i FKG, ett strategiskt beslut enligt Boel Zeeberg.

  – FKG har en stor inverkan på branschen, det är en bra organisation att vara med om man vill jobba inom fordonsindustrin i Sverige, säger hon.

  Fakta: EPAM.
  Företaget grundat 1993 och är noterat på NY Stock Exchange. De har drygt 35 000 anställda och omsättningen ligger på 1,8 miljarder dollar (2018).
  EPAM är ledande när det gäller öppen källkod och har under flera år blivit omnämnda av Forbes som ett av de 25 snabbast växande offentliga techbolagen.
  Mer info: Läs mer om EPAM:s tjänster när det gäller automotive här.

  Bildtext: Boel Zeeberg, anvarig för EPAM Nordics och Charlotta Utterström, affärsområdeschef och Key Account Manager, arbetar på EPAM Systems Nordic i Göteborg, en global leverantör av digital plattformsteknik och utvecklingstjänster för mjukvara. Företaget arbetar med kunder inom en mängd olika branscher, inklusive Automotive, och nyligen blev de medlemmar i FKG.
  – Att vi arbetar med många olika typer av företag ger ett kunskapsutbyte och samarbete som våra kunder kan dra nytta av. Det är också en av de saker som gör det till ett roligt företag att arbeta för, säger de.