Nyheter från FKG

 • 15 mars, 2023
 • Smockan under pandemin gav nya affärsmöjligheter

 • När pandemin fick fordonsindustrin att tappa farten såg AP&T, som bland annat levererar automationslösningar, pressar och kompletta produktionslösningar för metall- och fiberformningsindustrin, hur omsättningen gick ner.
  – Det gjorde att vi satsade mer på servicesidan, och tog fram nya koncept för det, säger Christian Koroschetz, chief sales officer på AP&T i Ulricehamn.

  Materialbristen var en av huvudorsakerna när bilindustrin – AP&T:s viktigaste segment – plötsligt såg hur hjulen mer eller mindre upphörde att snurra ett tag.
  Situationen medförde att företagets införsäljning bromsade upp, eftersom investeringarna inte var det som var högst upp på agendan för en bransch i tillfällig kris.
  Istället satsade kunderna på att göra olika typer av underhåll.
  – Maskinerna gick ju ändå på sparlåga, så det passade bra, säger Christian Koroschetz.

  Nytt fokus på service
  Byta slitdelar, underhålla, uppgradera, bygga om, trimma in och optimera på olika sätt – plötsligt fanns all tid i världen att se över sin utrusning.
  Då såg AP&T en ny affärsmöjlighet i att bygga ut sitt service- och eftermarknadserbjudande.
  – Tanken var att få ta över det servicearbete som traditionellt sköts av kunderna själva, säger han.
  De tog fram olika koncept, tillgänglighetsavtal som innehåller service på olika nivåer – allt från att företagets tekniker snabbt är på plats och lagar maskinerna till mer heltäckande avtal där alla reservdelar ingår mer mera. I avtalen går det även att välja längre garantiintervaller än den ettåriga som är gängse.
  – Är vi överens med kunderna kan vi förlänga enligt överenskommelse. De har alltid möjlighet att lägga till tjänster i avtalen, sedan sätter vi ett pris på det som gynnar oss båda, säger Christian Koroschetz.
  De har även skapat olika betalningsmodeller. Kunderna kan exempelvis välja att betala enligt en fast prisplan, vilket ger en klar överblick och förutsägbarhet för kostnaderna.
  – Men vi har även en mer prestationsbaserad lösning. Låt oss säga att en maskin normalt slår en miljon slag per år. Då kan vi sätta ett basvärde på ett visst antal slag innan den ska behöva stoppas. Varje slag över det innebär då en ekonomisk kickback för oss.

  Billigare än att maskinerna står still
  Kostnaderna för serviceavtalen är enligt Christian Koroschetz attraktiva för kunderna.
  – När maskinerna står stilla … det är dyrt. Service i toppklass är också något som förlänger utrustningens livslängd, vilket även är bra ur hållbarhetssynpunkt, säger han.
  Är service lönsamt för er?
  – Vi tjänar mest på våra maskiner, och sedan vi började med det här har ju fordonsindustrin börjat snurra igen. Men visst är det en bra affär.

  Fakta: AP&T
  AP&T grundades på 60-talet och har sitt säte i Ulricehamn, men har även produktionsanläggningar i Tranemo samt i Brescia i Italien. Företaget erbjuder avancerade produktionssystem, fristående automationslösningar, servohydrauliska pressar och utrustning för värmebehandling till metall- och fiberformande företag i hela världen. AP&T finns representerat med försäljning och service i Europa, Asien och Nordamerika. Huvudkontor, utveckling och merparten av tillverkningen är förlagd till Sverige. Bolaget är sedan 2009 en del av Fairford Holdings. AP&T har cirka 400 anställda och omsätter drygt 1 miljard.

  Foto: Anna Shvets, Pexels