Nyheter från FKG

  • 25 september, 2024
  • SLD 2024: Utställare med utlandssatsning i fokus

  • Bra acceleration för svenska företags utlandsaffärer – det är vad EKN (Exportkreditnämnden) och Business Sweden har på agendan. Nu ställer de ut tillsammans på Stora leverantörsdagen (SLD 2024).
    – Vi hoppas träffa så många bolag som möjligt, och informera om hur vi kan stötta leverantörer med siktet inställt på en internationell marknad, säger Anna Hemström, senior underwriter på EKN.

    De stora drakarna inom automotive vet hur slipstenen ska dras, och har sedan länge upparbetade kontakter med Business Sweden och EKN. Men enligt Anna Hemström är det många av de små och medelstora företagen som inte är medvetna om att de kan få hjälp av de båda organisationerna om de står i begrepp att göra affärer utomlands.
    – Exempelvis har du som är underleverantör inom fordonsindustrin säkerligen kunder som är exportörer. I så fall är du också en exportör, även om det är indirekt. Då finns vi på EKN där för dig, säger hon.

    Anna Hemström och Martin Jönsson.

    Vill nå ut bredare
    I montern på SLD 2024 kommer hon bland annat att stå tillsammans med Martin Jönsson, globalt programansvarig på Business Sweden. Han ger en liknande bild som Anna Hemström: organisationerna behöver nå ut bredare och informera SME-företag möjligheten att få hjälp.
    – Vi finns lokalt på fler än 40 kontor i världen och ger råd åt både små och stora företag som vill utvecklas internationellt, säger han.
    Portföljen av tjänster är enligt Martin Jönsson bred och innehåller allt från marknadsanalys och att hitta nya kunder och partners till att accelerera befintliga affärer.
    – Med personal på plats och ett brett nätverk kan vi snabba upp processen med att nå nya affärer samtidigt som det minimerar riskerna, säger han.
    För EKN och Business Sweden går verksamheterna ut på att öka den svenska konkurrenskraften.
    Exempelvis vid affärer i ett land där förhållandena är lite osäkra – då kan EKN gå in som en slags ekonomisk garant.
    – En försäkring för att täcka risken att inte få betalt, säger Anna Hemström.
    Om sedan kunden i det andra landet inte betalar fakturan kan de även assistera med att driva in fordringen.
    Samma sak om en svensk leverantör köper vissa komponenter från en kund utomlands som kräver omfattande ekonomiska garantier – då finns EKN där och kan hjälpa till.
    Varken EKN eller Business Sweden är vinstdrivande. Även om båda tar ut avgifter för riskhantering och marknadsanalyser är kostnaderna humana.

    Jobbar nära varandra
    I år kommer organisationerna alltså till Stora leverantörsdagen för att berätta om hur de kan stötta svenska underleverantörer.
    Att vara med på eventet beskriver de som självklart. Fordonsindustrin är en avgörande del av svensk export.
    – SLD är er en mycket bra mötesplats för dialog med FKG:s medlemmar och deras beslutsfattare, säger Martin Jönsson.
    Nu ser han och Anna Hemström fram emot att komma till SLD 2024 och träffa företag.
    – Förhoppningsvis kan vi hjälpa några av dem med sina planer, säger de.

    Träffa Martin, Anna och resten av industrin på SLD2024 den 10 oktober genom att anmäla dig HÄR.

    Fakta: EKN
    Exportkreditnämnden (EKN) grundades 1933, när stora svenska industriföretag som Volvo, SKF med flera började satsa med större bredd på en internationell marknad. Huvudkontoret ligger i Stockholm men de har även avdelningar i Göteborg och Malmö. EKN är en statlig myndighet som sorterar under Utrikesdepartementet. Generaldirektör är Anna-Karin Jatko, tidigare förvaltningschef i Regeringskansliet.

    Fakta: Business Sweden
    Business Sweden ägs gemensamt av svenska staten och det svenska privata näringslivet. Bakom verksamheten står Utrikesdepartementet och Sveriges allmänna utrikeshandelsförening. Business Sweden har 44 utlandskontor placerade i Europa, Nord- och Sydamerika, Mellanöstern, Afrika och Asien. Det finns även 16 lokala kontor i Sverige. VD är Jan Larsson, tidigare informationschef på Handelsbanken.

    Foto: Ekky Wicaksono, Pexels