Nyheter från FKG

 • 30 augusti, 2023
 • SLD 2023 vänder blicken mot framtiden

 • Fordonsindustrin befinner sig i ett speciellt läge. Klimatförändringarna kräver en omfattande omställning samtidigt som den rådande lågkonjunkturen drar ner volymer och förtjänster.
  – Det är bakgrunden till temat för årets Stora Leverantörsdagen (12 oktober), How to Finance the Future, säger Peter Bryntesson, vd för FKG.

  Den transformation som fordonsindustrin befinner sig i har pågått ett antal år. En del av de krav som tidigare upplevdes som något som låg långt fram i tiden är har blivit mer påtagliga. Exempelvis förbudet för förbränningsmotorer i nya bilar som inträder 2035.
  – Det är inte längre visioner för en avlägsen framtid vi talar om, och de lagar och regler som diskuteras inom CLEPA (FKG:s europeiska paraplyorganisation) är inte längre bara något som försiggår i Bryssel. Vi börjar se att branschen nu står mer handgripligen inför utmaningarna, säger Peter Bryntesson.

  Kinesiska märken tar marknadsandelar
  Temat på årets Stora Leverantörsdagen – How to Finance the Future – syftar på de sakerna. Det rör de ekonomiska implikationerna likväl som frågorna om vem som ska ta ansvar för att de rätta förutsättningarna finns och hur relationen mellan kund och leverantör ska utvecklas.
  En annan aspekt handlar om hur marknadsläget utvecklas internationellt.
  – Det är inte lika självklart som förr att Europa har de mest eftertraktade bilmärkena för konsumenter i exempelvis Asien. Tittar vi på de kinesiska konsumenterna så är de betydligt mer uppkopplade än vi är, och de förväntar sig att det ska avspegla sig i deras bilupplevelse. Vi riskerar att bli omsprungna, säger Peter Bryntesson.

  CLEPA på plats
  De sakerna, och en hel del annat, är sådant som ligger nära till hands att diskutera under Stora Leverantörsdagen, där bland andra CLEPA:s generaldirektör Benjamin Krieger medverkar. Andra som framträder på SLD 2023 är Andrea Fuder, inköpsdirektör Volvo Group, Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Polestars inköpschef Klas Magnusson.
  Moderator är Jenny Bramell, projektledare på IUC (Industriellt Utvecklingscentrum) och med en bakgrund inom Vinnova med erfarenhet av i FFI-projekt (Fordonsstrategisk forskning och Innovation).

  SLD 2023
  Årets Stora Leverantörsdagen tar plats den 12 oktober, 9.00–15.00, på konferenscentret Geely Uni3, mitt i tech-klustret på Lindholmen i Göteborg. Anmäl dig här.
  Kvällen före, 18.30, anordnas middag med mingel i festlokalen på restaurang Kooperativet som ligger på gångavstånd från konferenslokalen. För den som behöver övernattning i Göteborg har FKG reserverat rum på nyöppnade Quality Hotel The Pier i närheten. Klicka här för att boka rum.