Nyheter från FKG

 • 09 april, 2020
 • SKF ställer upp när vården behöver hjälp

 • Normalt tänker vi på dem som en av de klassiska aktörerna inom landets tunga industri, ”en av världens ledande leverantörer av rullningslager” som de själva uttrycker det. Men utmanande tider kräver beredskap att tänka nytt och hugga i. Så de senaste dagarna har FKG-medlemmen SKF lagt till en ny vara i sin katalog: skyddsvisir till vårdpersonal!

  Det är just nu en av de mest efterfrågade produkterna world wide – skyddsutrustning till de som jobbar inom vården har blivit lika hett som aktier i IT-bolag var 1999.

  På industriföretaget SKF är det lite tvärtom just nu. Världens industrier har sett sina verksamheter gå från högvarv till sparlåga på kort tid, och på fabriken i Göteborg har Marcel Escursell som är specialist inom 3D-printing haft lite mindre att göra än vanligt. Samtidigt har han dag för dag kunnat ta del av rapporter i medierna om hur vårdpersonal inte bara går på knäna, de har dessutom svårt att skydda sig själva mot den smitta de försöker hjälpa andra att ta sig igenom. Det födde en idé. En skiss togs fram, sedan började Marcel och hans kollegor tillverka en enkel plastbåge i de skrivare som vanligtvis spottar ut komponenter relaterade till kärnverksamheten med kullager.

  På plastbågen är det enkelt att fästa ett klassiskt genomskinligt overhead-blad i A4-format … och vips – ett skyddsvisir av exakt den typ som vårdföretaget Bräcke diakoni lider akut brist på.

  Tiderna är speciella, och någon typisk märkning enligt den europeiska CE-standarden finns det inte tid för. Men enligt de riskanalyser som Bräcke diakoni själva gjort fungerar skyddet bra.

  En första sändning har redan lämnats över till Bräcke diakoni, men Marcel Escursell och hans jobbarkompisar fortsätter att jobba på vid sina maskiner.

  – Vi ska kunna förse dem med de skyddsvisir de behöver, säger han.

  Ett ovanligt jobb för honom, men det har han inget emot. Snarare tvärtom.

  – Bara roligt att kunna hjälpa till, säger han.

  Plastbågen går att återanvända åtskilliga gånger. Och om någon oroar sig för hur hygieniskt det hela blir – den håller även för att desinficeras.

  Bild: En bil kommer lastad. Marcedll Escursell, 3D-specialist på SKF, levererar egenhändigt tillverkade skyddsvisir till Birgitta Nathanaelsson på Bräcke diakoni, en eftertraktad produkt för undersköterskan Åsa Gullner (till höger på bilden nedan) och hennes kollegor. Foto: Bräcke diakoni