Nyheter från FKG

  • 31 mars, 2020
  • Sinf: ”Hjälpen kommer att behövas även i höst”

  • Det är bistra tider. Svenska företagare oroar sig för framtiden och gör allt vad de kan för att fixa tillvaron de närmaste månaderna. Regeringen? Jo, det händer saker men …

    – … krispaketet innehåller en rad brister, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på svensk industriförening Sinf.

    Sanna Arnfjorden Wadström och hennes kollegor på Sinf har identifierat en rad – som de tycker – svagheter i statens åtgärdspaket.

    Enligt föreningen är många av företagen de representerar uppgivna inför hur regeringens understöd fungerar i praktiken. Särskilt menar de att de små och medelstora företag kommer i kläm, eftersom regler och åtgärder mest siktar in sig på branschens jättar.

    Nu vill de förändra flera saker i krispaketet.

    Exempelvis de direkta ekonomiska stöden. Det mesta av det är lån och, menar de, till en ränta som inte direkt är småpotatis: fem procent. ”Dyra pengar”, enligt Sinf.

    Dessutom anser föreningen att handläggningstiderna är för långa. De jämför med Schweiz där bankerna har fått mandat att ”utan dröjsmål” ge alla mindre företag en kredit på fem miljoner kronor ”utan ränta”.

    När det gäller hur snabbt lånen ska betalas tillbaka måste villkoren enligt Sinf vara rejält generösa

    – För att företagen ska ha en chans behövs återbetalningstider på många år, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

    Korttidspermitteringarna har också hamnat i skottgluggen för Sinfs kritik. Bland annat menar de att företag utan kollektivavtal av olika skäl får svårt att dra full nytta av dem.

    Den lättnad som det innebär att regeringen tar över sjuklönekostnaderna i april och maj tycker de är bra tycker. Men den borde ”gälla retroaktivt från den 1 mars”.

    Corona-tester är en annan sak som Sinf lobbar hårt för. Sverige bör enligt dem följa exemplen från länder som Sydkorea där de testar ”20 000 personer på dygn”, och Tyskland som ”planerar för 200 000 tester per dygn”. Det handlar om att identifiera alla dem som redan har gått igenom vedermödorna med covid-19.

    – Så att de som har blivit friska kan sätta igång Sverige, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

    Sinf anser också att arbetsgivarna behöver större mandat när det gäller hur medarbetarna tar ut sin semester. Exempelvis menar de att nyckelpersoner ska kunna stoppas från att resa iväg över påsk och utsätta sig för risken att bli sjuka eller hamna i karantän.

    När det gäller tidsperspektiven tycker Sinf att det knappast räcker med att sätta in massiva åtgärder nu i vår.

    – Hjälpen kommer att behövas även under hösten, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

    Bild: Vill se över krispaketet. Svensk industriförening Sinf vill se en rad förbättringar av regeringens åtgärder för att mota covid-19-problemen. – Företagen sätter värde på sänkta arbetsgivaravgifter, men i övrigt finns en skepsis mot krispaketet, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf.