Nyheter från FKG

  • 26 mars, 2025
  • Scania: Konkurrenskraft kräver ständigt förbättringsarbete

  • En utökad automationsgrad med stöd av digitalisering och AI är avgörande för konkurrenskraften. Den stora utmaningen är att kombinera detta med ett stort mått av flexibilitet. Det menar Lars-Henrik Jörnving, Head of Global Industrial Development på Scania, som kommer att tala om ”Hållbar Produktion, Digitalisering och AI” på FKG:s strategiseminarium den 2 april.

    Lars-Henrik Jörnving.

    Nu är det bara dagar kvar till FKG:s seminarium i Södertälje. I nuläget är nästan 100 deltagare anmälda. Precis som i fjol står framtidsfrågorna i ett svårnavigerat landskap i fokus när svensk leverantörsindustri möts.
    Lars-Henrik Jörnving, chef för global industriell utveckling på Scania, är en emotsedd talare om industriell konkurrenskraft – produktivitet och digitalisering.
    Enligt honom, och Scania, är den övergripande målsättningen att med ett kontinuerligt förbättringsarbete säkra en fortsatt global konkurrenskraft. Målbilden är en hållbar produktion ur ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv.
    – Digitalisering och AI är kraftfulla verktyg som kommer att hjälpa oss mycket i den utvecklingen. Det förutsätter tillgång till stora datamängder, vilket i sin tur förutsätter uppkopplade processer. Det kanske mest avgörande är dock datakvalitet, säger han.

    Flera prioriterade områden
    Inom Scania har de identifierat följande prioriterade områden avseende digitalisering och AI: extern och intern logistik, bearbetning och underhåll, sammankopplade processer såsom gjutning, målning och body-in-white, produktionsplanering samt virtuella processimuleringar.
    – Våra uppkopplade flöden och processer kommer över tid att expandera utanför fabriksgrindarna och successivt än mer involvera våra leverantörer. Initialt handlar det om försörjningskedjor och produktionsplanering, säger Lars-Henrik Jörnving.
    Ökad automationsgrad i kombination med en fortsatt utveckling av Scanias modulära tänk, hur förändrar det villkoren för en leverantör?
    – Scanias produkter har under lång tid varit förhållandevis förutsägbara och baserade på fossila, mekaniska drivlinor. En ram, en hytt, en dieselmotor, en växellåda, en kardanaxel och en driven bakaxel och till det ett elsystem. Nu är vi i ett skede där framtidens produkter och följaktligen modulsystemets komponenter kan komma att se ut på många olika sätt. Hur ser framtidens hållbara transportsystem ut och dess komponenter i form av bland annat fordon? Vilka tekniker kommer att utvecklas för hållbara, fossilfria drivlinor? Batteri-elektriska, bränsleceller, förbränningsmotorer med biobränslen, vätgas, gasmotorer, och hur kommer fördelningen mellan dem att se ut? I vilken omfattning kommer fordon bli uppkopplade och autonoma? Till det kommer att datorisera fordonen, enbart det är en stor utmaning.
    Allt detta, sammanfattar Lars-Henrik Jörnving med att svårigheten att förutsäga framtiden, ställer stora krav på en flexibel produktion som kan hantera korta serier och ge förutsättningar för snabb omställning.

    Läs mer och anmäl dig till FKG:s seminarium här: https://fkg.se/aktiviteter/automotive-stretegy-seminar-2025/