Nyheter från FKG

 • 11 maj, 2022
 • Så höjs kompetensen i fordonsindustrin

 • Fordonsbranschen är mitt inne i ett historiskt teknikskifte. Tanken är att vi inom en snar framtid kör både fossilfritt och autonomt. Det är de små- och medelstora företagen inom fordonsindustrin som spelar en nyckelroll i förändringen. Det är de som bestämmer takten och därmed också resultatet av hur vi lyckas ställa om. Volvo eller Scania kan inte utvecklas snabbare än sina underleverantörer.

  Många i branschen behöver fylla på med ny kunskap, både praktisk och teoretisk, för att fortsätta kunna ha en framgångsrik affär under och efter omställningen. Med avstamp i en hållbarhetskurs, som KTH Leancentrum initialt skapade för Scania, jobbar FKG, KTH, Region Stockholm och Södertälje Science Park tillsammans för vidareutbilda industrin baserat på de nyaste rönen och den senaste forskningen. Detta samarbete sker under namnet ”Kompetensomställning för en hållbar fordonsindustri”, som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.

  Genom kursen Hållbarhet i praktiken coachar erfarna hållbarhetsexperter och förändringsledare företagen ute i den egna verksamheten så de kan komma igång, planera och genomföra en ”grön” konkurrenskraftig förbättring. Deltagarna får bland annat en inblick i framtidens hållbara transportsystem och praktiska verktyg inom hållbarhet för att kunna utveckla och accelerera ett grönt förbättringsarbete.

  Små och medelstora företag som vill delta i projektet kan kostnadsfritt ta del av inspirationsseminarier, erhålla coachning på plats och gå KTH-kursen ”Hållbarhet i praktiken.

  Vill du veta mer, kontakta Malin Pops Runsten eller läs tidigare artiklar med röster från kursen:

  Scania och KTH säkrar rätt kompetens för ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige | KTH

  Teknikskiften och hållbarhetskrav får Scania att satsa på vidareutbildningar | KTH

  Fakta om kursen Hållbarhetsarbete i praktiken

  För vem?
  För de som arbetar på företag med 10–249 anställda.

  Språk:
  Svenska

  Plats:
  Digitalt, på distans

  Träffar:
  31/5, 14/6, 30/8, 13/9, 27/9, 11/10, 25/10

  Kursanordnare:
  KTH Leancentrum

  Ansök:
  https://www.kth.se/form/hallbarhet-i-praktiken

  Kontakt (ansvariga lärare):
  Malin Pops Runsten
  Andreas Bohlin