Nyheter från FKG

 • 18 mars, 2020
 • Rondo firar 40 – men festen får vänta

 • När Elmia Polymer flyttades fram till maj satte det käppar i hjulet för skånska Rondo Plast.

  Företaget hade planerat att fira sitt 40-årsjubileum på mässan.

  – Nu får vi helt enkelt hitta på något annat kul längre fram, säger produktchefen Fredrik Holst.

  Företaget, som sysslar med plaståtervinning, är en spin off från moderföretaget Polykemi AB. I slutet av 70-talet ville Polykemi koncentrera den växande återvinningsverksamheten i ett eget bolag och gjorde slag i saken. Det nya företaget fick det lite fyndiga namnet Rondo, en term från musiken som betyder ungefär återkommande tema. Och nu är det alltså dags för företaget att fylla 40.

  – Man känner sig stolt, säger Fredrik Holst.

  I begynnelsen var det huvudsakligen rätt enkla produkter som salufördes i Rondos produktkatalog: blomkrukor, dräneringsrör, klädhängare med mera. Men det var då det. I dag levererar de bland annat avancerade material till bilindustrin, ett exempel är så kallade SIPS-block till dörrarna på Volvo XC90.

  En viktig del i tillverkningen är att ha koll på råvaran.

  – Den klassificeras i vårt eget laboratorium, säger Fredrik Holst.

  Sedan sätts den samman på ett sätt som gör att det nya materialet klarar kraven på mekanisk tålighet.

  Moderbolaget Polykemi har sedan starten 1968 utvecklats till en miljardindustri med 300 anställda. Förutom huvudanläggningen i Ystad har de ett dotterbolag i Kina och försäljningskontor i en rad olika länder, bland annat USA.

  Även Rondo har sin verksamhet i Ystad, en dryg kilometer från moderbolaget.

  Bildtext: Firar. Efter fyra decennier i plaståtervinningens tjänst är det dags för Rondo plast att fira 40. På bilden säljaren Dennis Klang och produktchefen Fredrik Holst.