Nyheter från FKG

 • 17 februari, 2020
 • RISE SICOMP investerar i toppmodern pressteknologi

 • Utvecklingen av nya och långsiktigt hållbara material för användning i framtidens mobilitet pågår ständigt. Ett område där det bedrivs omfattande forskning och utveckling är biokompositer – som karosseridelar och komponenter av träfiber och cellulosabaserade material.

  I det pågående svenska forsknings- och utvecklingsarbetet inom området är RISE SICOMP i Piteå en viktig partner till den svenska fordonsindustrin. Forskningsinstitutet deltar i flera FoU-projekt kring att utveckla komponenter som kommer att göra framtidens bilar både lättare och mer energieffektivare samtidigt som de har en mindre klimat- och miljöpåverkan.

  En viktig del av forskningsarbetet är att forskarna även kan testa och demonstrera sina kompositlösningar under branschartade förhållanden, så nära fullskalig produktion som möjligt.

  Under många år har forskarna vid RISE SICOMP följt formpressningsspecialisten AP&T:s pressteknologi med resultatet att de nyligen beslutade om att investera i en servodynamisk press från Ulricehamnsföretaget.

  I slutet av året kommer pressen att vara i drift vid testanläggningen i Piteå. Genom att använda den som demonstrator kan forskarna variera, kontrollera och övervaka hela formningsprocessen av nya material med extremt hög precision. Detta gör pressen till ett mycket användbart och flexibelt verktyg i forskningsprocessen kring bland annat material såsom biokompositer, menar RISE SICOMP och AP&T.

  – Kombinationen av nya material och avancerad formningsteknologi ger biltillverkarna större frihet när det gäller framställningen av framtidens produkter. Det är en otroligt spännande utveckling, menar Kent Eriksson på AP&T i en kommentar med anledning av affären med RISE SICOMP.

  – Tillsammans med RISE SICOMP:s forskare skapar vi de förutsättningar som industrin behöver för att kunna ta nästa tekniska steg för att göra lättare bilar som har mindre påverkan på miljön, säger han.

  Fakta: SICOMP står för Swedish Institute of Composites och bildades 1988 som ett gemensamt initiativ mellan Nutek (dagens Tillväxtverk) och ABB.