Nyheter från FKG

 • 13 mars, 2024
 • Rekrytering utan fördomar är TNG Techs melodi

 • Rekrytering är en process som ibland får kritik. Sökande – som skulle kunna göra ett bra jobb – blir bortsorterade för att de inte har den rätta mallade bakgrunden. På bemanningsföretaget TNG Groups affärsområde Tech (nya som medlemmar i FKG) har de försökt komma runt problemet.
  – Vi kallar det fördomsfri rekrytering, säger affärsområdeschefen Pär Johansson.

  Han tar ett exempel.
  – Låt oss säga att ett företag vill rekrytera en avdelningschef, och de har som krav att personen ska tala flytande svenska.
  Bland sina kandidater har de precis rätt person. Hon kan branschen, har rätt bakgrund, motivation och färdigheter. Dessutom en personlighet som matchar rollen plus stabila meriter. Bara ett problem: hon är ny i landet kan inte svenska. Engelska? Ja, det talar hon mer eller mindre flytande.
  – Ett typiskt fall där hon skulle bli bortsorterad i onödan.
  För språket är enligt Pär Johansson inte alltid så avgörande i en sådan roll.
  – Det kan förstås skilja sig åt mellan olika branscher, men om hon kan engelska är det förmodligen inget problem. Det kan ju de flesta svenskar ganska bra.

  Vägleder kunderna
  I situationer som med den engelsktalande kandidaten försöker de – om möjligt – vägleda sin kund att lägga bort skygglapparna.
  Ett led i att jobba med fördomsfri rekrytering är att de kandidater som Pär Johansson och hans kolleger får kontakt med inte behöver skicka in ett personligt brev. Det räcker med ett CV eller en Linkedin-profil, och en motivering till varför de söker tjänsten.
  – Inledningsvis kollar vi bara på cv:n, motiveringen och meriterna. Dessutom får kandidaten göra tester kopplade till rollen, säger Pär Johansson.
  Även när det gäller ålder lobbar de för ett fördomsfritt synsätt.
  – Våra konsulter är i allt från 20-årsåldern till 65. Det är kompetens och förmåga som avgör, inte hur unga eller gamla de är, säger han.
  Företaget jobbar både med rekrytering åt kunder och med egna konsulter som går in längre och kortare perioder i en verksamhet, ”allt från några månader till hur länge som helst”.
  De kompetenser de tillhandahåller finns inom en rad olika områden: supply chain-management, inköp, logistik, ingenjörer, forskning och utveckling, med mera.

  Pär Johansson.

  Möjligheter att växa inom automotive
  Liksom många andra företag känner TNG Group av en viss avmattning i konjunkturen, även om påverkan enligt Pär Johansson än så länge är liten. En sjunkande konjunktur kan dock även gynna dem.
  – Ja, verkar det osäkert att anställa kan det ju kännas tryggare med en konsult.
  Fordonsindustrin är en av de nischer de riktar in sig mot, vilket är en av förklaringarna till att de nyligen blev medlemmar i FKG.
  Bland annat händer det saker i branschen där TNG Tech ser möjligheter att få en del av kakan – och där de kan bli bättre uppdaterade genom medlemskapet. Exempelvis den expansion för batteritillverkning som sker på orter som Göteborg och Mariestad.
  – Mycket intressant. Även utvecklingen i Norrland är spännande. Vi märker just nu att vi växer utanför de orter där vi har kontor, säger han.

  Fakta: TNG Group
  TNG Tech är ett affärsområde inom företaget TNG Group. TNG Group är grundat 2004 och har sammanlagt cirka 220 anställda. 2022 landade omsättningen på knappt 164 miljoner. Huvudkontoret är i Solna men de har även kontor i Örebro, Göteborg, Malmö och Kopparberg. TNG Group ingår i koncernen Key People Group.

  Foto: Fauxels, Pexels