Nyheter från FKG

 • 17 januari, 2024
 • Råmaterialgruppen: ”En input som är nödvändig”

 • I en osäker omvärld gäller det att hitta saker att luta sig emot. Som FKG:s egen temperaturmätare när det gäller trender och tendenser: Råmaterialgruppen.
  – Det  är ett väldigt bra forum för omvärldsbevakning, säger Patrik Diurhuus Lindqvist, global purchasing director på Kongsberg Automotive.

  När nyhetsbrevet får tag på Patrik Diurhuus Lindqvist är han, något sen, på väg i bilen in till jobbet på Kongsberg Automotives anläggning i Mölndal strax utanför Göteborg.
  – Vi hade vattenläcka hemma i villan, så jag kom sent i säng, säger han.
  En typ av händelse som var synnerligen dåligt tajmad.
  – Den här veckan är extra tajt, säger han.

  Patrik Diurhuus Lindqvist.

  Kunskap är avgörande
  Och så är det ju ofta, att jobbiga grejer har en tendens att dyka upp när förutsättningarna för att ta tag i dem är som sämst. Som att ett krig i Ukraina bröt ut precis när världen gjorde sig redo för en rejäl upphämtning efter en pandemi med osäkra leveranskedjor och minst sagt volatila priser. Eller att kärnkraften var på dekis precis när vi ramlade ner i en ny energikris med rekordartade spotpriser på energibörserna.
  För att navigera i osäkra lägen behövs det kunskap, och det är just det som är syftet med Råmaterialgruppen där Patrik Diuurhus Lindqvist är en av ett fyrtiotal personer – oftast med inköpsansvar – som möts online och utbyter erfarenheter.
  – Det kanske inte dyker upp så mycket lösningar, men det ger en bättre förståelse av läget när man får höra vilka utmaningar andra har, och hur de ser på marknaden inom vissa områden. Bra diskussioner, säger han.
  Inför träffarna skickas Raw Material Watch ut, en omfattande rapport som sammanställs av ISEA (Industry Senior Advisors) och konsultföretaget Triathlon. Där levereras notiser om olika händelser som kan påverka marknadspriserna, både sådant som redan inträffat och annat som är på gång. Men fokus i rapporten är på råvarorna och hur pristendenserna ser ut för allt från halvledare och metaller till olja och kol.
  För Patrik Diuurhus Lindqvists egen del är mässing och olika plaster i fokus. Material som behövs för den typen av kopplingar som företaget levererar till fordonsindustrin – främst inom den tunga sidan.

  Ett verktyg för att förstå och ta beslut
  Rapporten tycker han ger en bra makroekonomisk bild. Och han delar den med sina kollegor inom inköp och försäljning på företaget.
  – Ingen vet hur framtiden ska arta sig, men man kan ändå tolka och försöka förstå hur det blir ett halvår framåt. Då kan vi möta händelser med olika typer av aktiviteter. Raw Material Watch, tillsammans med andra mer detaljerade rapporter, ger en input som är nödvändig för att kunna försöka fatta rätt beslut.
  Annars … hur går det för er just nu?
  – Flera affärer är i pipeline, och vi har ett spännande år framför oss.
  Märker ni av lågkonjunkturen?
  – Ja, helt klart. Men inte så mycket som man kanske skulle kunna förvänta sig. Lastbilar tuffar ändå på ganska bra.

  Fakta: Nytt möte i februari
  Råmaterialgruppens nästa sammankomst blir den 9 februari klockan 10.00. Intresserad av att delta i gruppen? Kontakta claes-erik.noren@isea-sweden.com eller simon.lundqvist@triathlon.se för mer information. 

  Fakta: Kongsberg Automotive
  Företaget är en underleverantör till fordonsindustrin. Bolaget är grundat i Norge men har i dag sitt huvudkontor i Zürich. Förutom i Europa är de verksamma i Nord- och Sydamerika och Asien. Sammanlagt har de cirka 5 500 medarbetare och omsätter närmare 1 miljard euro. 

   Foto: Pexels, Pixabay.