Nyheter från FKG

 • 21 juni, 2023
 • Procuart – ett managementbolag med växtvärk

 • För Emil Ahlström blev tanken på att starta upp som ensam konsult inom inköp och logistik snabbt till något större. Nu, ett år senare har managementbolaget Procuart (nya som medlemmar i FKG) växt till tre delägare och åtta anställda.
  – Ganska snabbt förstod jag att vi behövde bli fler, så att vi skulle kunna jobba med lite större projekt, säger han.

  Att starta upp från scratch på egen hand är en sak. Men att som nykomling i branschen få ansvar för anställda och allt som hör till, med löner, lokaler med mera, är inget som man snyter ur näsan.
  Det behövs ett kapital i botten.
  – Jag fick se till att skaffa en rejäl kredit från banken, så att vi kunde komma igång. Men den har vi kunnat dra ner på nu, säger han.

  Automotive i fokus
  Grundidén med företaget är att gå in i projekt hos exempelvis en större OEM och sköta inköp och logistik. Huvudfokus är inom automotive och Emil Ahlström säger att de helst vill vi jobba med ”de mer seniora delarna”.
  En idé som slagit väl ut, i dag har Procuart fullt upp.
  – Jag jobbar själv hundra procent ute hos kund, och sköter samtidigt vår egen införsäljning, säger han.
  Tufft schema, men roligt tycker Emil Ahlström.
  – Men på sikt ska vi lösa det med fler medarbetare.
  Emil Ahlström är civilekonom och har en bakgrund inom Volvo Cars. Där jobbade han i sju år som gruppchef och inköpschef inom olika områden. Han säger att de som blir anställda på Procuart bör ha en liknande bakgrund: personer med erfarenhet av att jobba i operativa positioner med större projekt.

  Mun till mun-metoden
  Rekryteringen sköter de främst med mun till mun-metoden.
  – Ja, det är människor som någon av oss känner direkt eller indirekt sedan tidigare. Det är viktigt för oss at kunna gå i god för våra konsulter. Vi tror på den kulturen, säger han.
  Procuart hyr alltså ut professionell arbetskraft. Men, säger Emil Ahlström, de vill inte bli ett klassiskt personaluthyrningsföretag som bara tar in folk och snabbt kör ut dem på uppdrag där de sedan får klara sig själv och se till att bli lönsamma.
  – Vår tanke är att våra anställda hela tiden ska ha ett stöd och bli coachade av oss. Även om de jobbar heltid ute hos kund vill vi att de ska sitta inne på vårt kontor en dag i veckan. Som kund hos oss får du då inte bara konsulten, du får hela företaget, säger han.
  En annan grundtanke med verksamheten är att inte stirra sig blind på timdebiteringen. Enligt Emil Ahlström vill de hellre arbeta med överenskomna helhetspriser.
  – Sedan ser vi till att ordna jobbet. Och skulle det visa sig att det går åt fler timmar i en del fall så får det bli så, det är upp till oss att lösa. Vi är resultatstyrda, det viktigaste är att leverera bra kvalitet.

  Kundens tuffa förhandlare
  Han säger att Procuarts konsulter även kan ta uppdrag som att gå in och sköta dialogen när kunderna gör upphandlingar med sina leverantörer och egna kunder.
  – Den som jobbar direkt med dem måndag till fredag kan hamna i en obekväm situation om det blir diskussioner, om exempelvis priser och andra villkor. I så fall kan vi gå in och vara den tuffa förhandlaren.
  Ni är nya som medlemmar i FKG, vad var det som fick er att vilja gå med?
  – Det här en bransch med tuffa avtal, högt tempo och låga marginaler. Då behövs en organisation som FKG som driver viktiga frågor, och de gör det bra. Flera av medlemmarna är dessutom precis den typen av företag som skulle passa bra som kunder hos oss, där vi ser att vår expertis kan komma till nytta.
  Med tanke på att ni är nyetablerade … hur hanterar ni de långa betaltiderna?
  – Vi klarar det, men det är något som branschen måste komma tillrätta med. Jag har till och med hört talas om betaltider på upp till 180 dagar. Det faller ju på sin egen orimlighet.
  Var befinner sig Procuart om tio år?
  – Då är vi en självklar konsultbyrå att vända sig till om man behöver support i frågor om inköp och supply chain. I vårt erbjudande finns en palett av tjänster som spänner över flera områden och via partnerföretag kommer vi att kunna erbjuda även saker som ingenjörskunskaper. 2033 hoppas vi vara uppåt 200 anställda.

  Fakta: Emil Ahlström
  Yrke: Civilekonom, vd för managementbolaget Procuart

  Ålder: 33 år.
  Bor: I Lindome utanför Göteborg.
  Familj: Fru och två barn.
  Intressen: Spelar back i korpfotbollslaget BK Järnbrott.
  Lyssnar på: Otis Redding.
  Läser: Biografier.
  Kör: Volvo XC90.

  Fakta: Procuart
  Företaget är ett managementbolag med fokus på inköp och logistikmed tre delägare och åtta anställda, men med prognos om att ha växt till 15–20 anställda tills årsskiftet. Procuart grundades 2022 och har sitt säte i Mölndal strax söder om Göteborg. Deras huvudsakliga nisch är fordonsindustrin. Prognosen för omsättningen 2023 ligger på cirka 15 miljoner kronor.