Nyheter från FKG

 • 30 augusti, 2023
 • Ordning, koll och kalkyler – det är Monitor ERP Systems nischer

 • Allt började i slutet 70-talet. Den visionäre produktionsteknikern och tidsstudiemannen Åke Persson såg hur den fantastiska tekniken med datorer började bli mer tillgänglig.
  – Han förstod att allt det som han jobbade med skulle gå att digitalisera på ett smart sätt, säger Johan Holmsten, global säljchef på Monitor ERP System, nya som medlemmar i FKG.

  De är inte ensamma om att arbeta med affärssystem på Monitor ERP System. Bland konkurrenterna finns bland andra jättar som Microsoft.
  – Men vi har hittat en nisch där vi är extra bra, säger Johan Holmsten.
  Den nischen är tillverkande företag i allmänhet och fordonsindustrins SME-företag i synnerhet.
  – I Sverige har vi ungefär 50 procents marknadsandel när det gäller tillverkande företag med från 10 och upp till 500 anställda.

  Ett företag som växer
  Själva är de 300 anställda i Sverige, varav 230 sitter i Hudiksvall där Johan Holmsten själv har sitt kontor. Med de utländska sajterna inräknade kommer de upp i runt 450 anställda. Monitor ERP System har stark tillväxt.
  – Förra året hade vi en organisk tillväxt på 20 procent, och så har det sett ut länge, säger han.
  40 procent av nyförsäljningen är inhemsk, resten sker på en internationell marknad.
  – Bland annat växer vi i Sydostasien. Exempelvis Malaysia, där de har många företag som levererar komponenter till fordonsindustrin.
  Deras produkt, kallad Monitor ERP, håller reda på saker som produkter, kalkyler, produktionsplanering, inköp, försäljning, lager, redovisning … allt det där som grundaren Åke Persson själv var bra på, och såg en potential att digitalisera.
  Sverige är ett land som över huvud taget var tidigt på digitaliseringsbollen, enligt Johan Holmsten gynnar det företaget när de söker internationella kunder.
  – Vi har kommit långt med jämfört med resten av världen. Det är känt utomlands, och när vi säger att vi är svenska är det en USP. Svensk industri har dessutom gott renommé i allmänhet, säger Johan Holmsten.

  Koenigsegg bland kunderna
  Av de svenska kunderna nämner han bland andra AC Floby, Leax och Nitator. Ett annat namn i kundstocken är sportbilstillverkaren Koenigsegg.
  – De skaffade vårt system för att hålla reda på prylarna till sina bilar redan när de bara var 15 anställda och jobbade i en skånelänga med halmtak. Det har varit spännande att följa deras utveckling till den position de har i dag.
  Precis före sommaren blev Monitor ERP System medlemmar i FKG. Ett strategiskt beslut enligt Johan Holmsten.
  – Väldigt många av våra kunder är med, så det är intressant för oss att komma närmare dem. Dessutom får vi bättre möjligheter att höra vad som händer i branschen och vilka krav som är på gång.
  Har ni någon egen spaning att dela med er av?
  – Något som kommer starkt nu är att kunna deklarera koldioxidavtrycket för de produkter som tillverkas. Många börjar kräva det från sina leverantörer, och det är ett område där svensk industri har en konkurrensfördel.
  Klarar ert system att visa det?
  – Ja, och vad jag vet är vi först i branschen med den saken, vilket känns kul.

  Fakta: Monitor ERP SystemFöretaget grundades på 1974 av entreprenören Åke Persson, och drivs i dag av hans son Jörgen Persson. Huvudkontoret ligger i Hudiksvall. Omsättningen för 2022 landade på 600 miljoner kronor, med en vinstmarginal på runt 38 procent. ERP är en förkortning av Enterprise Resource System.