Nyheter från FKG
- 04 november, 2020
-
Omställning i fokus när Europa startar om
Energimyndighetens konferens Energirelaterade transportforskning blev i år helt digital. Det hindrade inte att intresset var stort.
– Vi hade ungefär 300 anmälda vilket är ungefär lika många som vanligt, säger Peter Engdahl, chef för enheten Hållbar transport på Energimyndigheten.
Under dagen blev det bland annat föredrag om hur coronakrisen inverkat på resandet och transporterna i Sverige. Enligt Peter Engdahl påverkades godstrafiken med lastbil och järnväg ganska lite.
– Bilåkandet i övrigt gick till en början ner, men nu är det tillbaka på mer normala volymer igen. Delvis beror det nog på att bilen har tagit andelar från kollektivtrafiken.
Hur har det gått för kollektivtrafiken?
– Från mars till juli var det en rejäl minskning. I augusti var den tillbaka på ungefär samma nivå som 2019, men efter det har smittspridningen börjat öka igen och det kommer sannolikt att påverka.
Störst påverkan har det dock varit inom flygresandet.
– Där har man tappat runt 60-70 procent jämfört med samma tid förra året.
Ett panelsamtal under konferensen handlade om vad vi kan förvänta oss efter krisen. Peter Engdahl säger att ett av scenarierna är att personbilsåkandet behåller sin ökning gentemot kollektivtrafiken, vilket i så fall motverkar den omställning som krävs för att Sverige ska nå sina klimatmål.
– Samtidigt har vi blivit bättre på att jobba och ha möten på distans, och att över huvud taget sköta ärenden digitalt nu under krisen. Många företag har också sett möjligheter att dra ner på både lokaler och tjänsteresande. En del av det här kommer sannolikt vara bestående effekter.
Har covid-19 satt fart på utvecklingen mot fossilfrihet?
– Vi ser att EU:s Recovery Fund för omstart efter krisen delvis kommer att handla om grön omställning. Men klimatmålen är så pass ambitiösa i sig, att de övertrumfar corona-effekten.
Har du någon tanke kring hur leverantörsindustrin ska klara skiftet till nya drivlinor?
– Jag tror att man ska se positivt på det. Det kommer att satsas stora pengar på att hitta nya lösningar och där finns det mycket potential för skickliga underleverantörer.
Fakta – Energirelaterad transportforskning
Konferensen har tidigare hetat Energirelaterad fordonsforskning, men bytte i år namn till Energirelaterad transportforskning. Normalt brukar den arrangeras var 18:e månad på Clarion Post Hotel i Göteborg, ett tvådagarsevenemang där det förutom olika föredrag och diskussioner även funnits tillfälle att mingla och bygga nätverk. Den här gången blev det nedbantat till en dag och helt digitalt. Moderator var Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Bland dem som framträdde fanns bland andra Ylva Saarinen, Policy in Practice, Anna Wallsten, VTI och Lars Hultkrantz, Örebro Universitet.
-
- 20 september, 2023
Fem nominerade till Stora Leverantörspriset
- Förra veckan hade priskommittén för Stora Leverantörspriset 2023 möte för att diskutera årets nomineringar. Fem företag har nominerats men bara...
-
- 20 september, 2023
SLD2023: Noll klimatavtryck i fokus för Polestar
- En månad kvar till SLD2023, som vanligt med en uppställning tunga branschprofiler. En av dem är Klas Magnusson på Polestar,...
-
- 20 september, 2023
EU inför CO2-beskattning av importerade varor
- 1 oktober påbörjar EU arbetet med att införa CO2-beskattning av importvaror. Främst berörs införsel av CO2-intensiva produkter av järn, stål...
-
- 20 september, 2023
NIRA Dynamics om IAA: ”En extremt bra vecka”
- Arrangörerna av IAA Mobility bör känna sig nöjda med årets evenemang. Över 500 000 personer tog sig till München för...
-
- 20 september, 2023
Teknikföretagens prioriterade reformer för en ambitiös forsknings- och innovationspolitik
- Nästa år presenterar regeringen en forsknings- och innovationsproposition som sätter inriktningen för åren framöver. Teknikföretagen presenterar därför de sex mest...