Nyheter från FKG

 • 13 januari, 2022
 • ”Om prognoserna stämmer blir 2022 riktigt bra”

 • Ett år till med pandemin har inte gått spårlöst förbi för svenskt näringsliv. Men Baosteel Tailored Blanks i Olofström kan ändå se tillbaka på ett hyggligt år.

  – Det har gått över förväntan, säger kvalitets- och HR-chefen Christian Almquist.

  Även 2020, när pandemin verkligen höll världen som gisslan, klarade företaget sig ganska bra.

  – Det var en dipp, men ingen katastrof, säger Christian Almquist.

  Baosteel Tailored Blanks – som tillverkar formklippta ämnen för fordonsindustrin – tog till korttidspermitteringar under några månader, men redan efter semestern förra året var medarbetarna tillbaka på heltid igen.

  – Förutom några naturliga avgångar har vi kunnat behålla personalen.

  Även omsättningen blev ganska bra både då och i år, tack vare kostnadsbesparingar. Företaget har passat på att optimera sina processer när det har varit mindre att göra.

  – Vi har effektiviserat produktionslinjer med mera, säger Christian Almquist.

  Baosteel Tailored Blanks har även satsat på att utbilda medarbetare för att höja den generella kompetensen på arbetsplatsen.

  – Det är inget man längtar efter, men på sätt och vis var det lite välkommet med det andrum som uppstod. Den typen av åtgärder, med utbildning och förbättringar, hinns inte riktigt med när det är full fart, säger han.

  Företaget har 75 anställda och hade förra året en omsättning på cirka 500 miljoner. Bolaget ingår i den omfattande Baosteel-koncernen som bland annat äger världens största stålverk. Koncernen har närmare 200 000 invånare. Huvudkontoret ligger i Shanghai.

  – Det är ett gigantiskt företag, vilket ger en väldig styrka, det måste jag säga är väldigt positivt. De tänker mycket långsiktigt. Någon baksida? Ja, eftersom det är så stort blir det även omfattande rapporteringar.

  Vad tror du om 2022?

  – Vi följer noga nyheterna och prognoserna för fordonsindustrin. Prognosmakarna är ju bara människor, men och om deras förutsägelser stämmer blir det väldigt bra.