Nyheter från FKG

 • 08 juni, 2023
 • Nya utmaningar för Pushya

 • Efter fyra månaders praktik på FKG går den indiska ingenjören Pushya Nelakhurti nu vidare med sin karriär i Sverige.
  – Det är ett spännande land att bo i, min plan är att bli kvar här, säger hon.

  Hon är student på mastersnivå inom Computer Science på Chalmers, och det var studierna som tog Pushya Nelakhurti från regionen Andhra Pradesh i södra Indien till Sverige. Plus att hennes man fick jobb här.
  – Han arbetar som designingenjör på CEVT, säger hon.
  Nu bor de med sin dotter i Västra Frölunda strax söder om Göteborg.

  För oss själva kanske det mesta svenskt framstår som rätt vardagligt. Men för Pushya Nelakhurti är det lite mer exotiskt.
  – Skogen? Nej, där har jag inte varit mycket än. Och den långa mörka årstiden kan vara lite tuff. Men vår- och sommarmånaderna är fantastiska. Sedan gillar jag hur arbetsmarknaden fungerar här, den trygghet som finns.
  När hon lämnar FKG är det den arbetsmarknaden hon själv ska ge sig ut på, med sina kunskaper om datorer och programmering i bagaget, samt en Bachelor i Technology sedan tidigare.
  – På FKG har jag arbetat med databaser, webben med mera. Det har varit intressant att lära sig mer om underleverantörsföretagen och hur de arbetar.
  Nu kan hon tänka sig att jobba lite vart som helt som är kopplat till hennes utbildning.
  – Jag är i början av min karriär och det blir lite vad det blir i början, säger hon.

  Till FKG kom hon som praktikant via satsningen Jobbsprånget som handlar om att matcha utländska talanger med den svenska arbetsmarknaden. Initiativet finansieras av regeringen samt av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
  – Vi är jätteglada över att ha haft henne här. Det har varit ett intressant utbyte där hon har lärt sig mycket om vår bransch, och vi har lärt oss mycket av henne, säger Gabriella Virdarson, Pushyas handledare på FKG.
  Att Pushya Nelakhurti kom in via Jobbsprånget tycker hon är extra kul.
  – Det känns bra att ha kunnat hjälpa en utländsk akademiker att få in en fot i det svenska arbetslivet, det rekommenderar vi andra att prova, säger Gabriella Virdarson.

  Fakta: Pushya Nelakhurti
  Ålder: 32.
  Bor: Göteborg,
  Familj: Man och dotter.
  Intressen: Badminton och trädgård.
  Lyssnar på: Karnatisk musik, en musikstil från södra Indien.