Nyheter från FKG

 • 15 februari, 2023
 • Nu laddar Dana för produktionsstart

 • En elmotorfabrik i Åmål – det var en stor nyhet i branschen när det offentliggjordes för 15 månader sedan. Efter det har allt gått rätt snabbt med fabriksbygget, och nu börjar det närma sig produktionsstart.
  – Vi kör i gång under våren, säger fabrikschefen Robert Boffey.

  Inne i Danas anläggning börjar det som för något år sedan var en äng mer och mer likna en fabrik.
  – Produktionsutrustningen är på plats, det mesta av den i alla fall, säger Robert Boffey som även är chef för grannen – kardanaxelfabriken Spicer Nordiska Kardan som ingår i samma koncern.
  Kring maskinerna i fabriken rör sig ett stort antal tekniker, fullt upptagna med att göra allt klart.
  – Det är liksom inte bara att beställa hem grejerna och vrida på nyckeln. Automationsnivån är mycket hög och processerna blir ganska komplexa, säger han.
  Ett dilemma för verksamheten har varit att få tag på all kompetens som behövs. Framförallt handlar det om automationsingenjörer och produktionstekniker – en bristvara i hela Europa. Robert Boffey säger att de har fått dammsuga efter personal inom en tiomilsradie.
  – Ungefär från Karlstad i norr till Trollhättan i sydväst. Även en del från Göteborg. Flera har valt att flytta hit och kommunen har stöttat oss med att få fram bostäder, och på en massa andra sätt.

  Robert Boffey.

  Siktar på 150 000 motorer per år
  I dag har de bara ett fåtal positioner kvar att fylla. Ett första skiftlag är på plats, och redo att köra igång arbetet om några månader.
  – Vi har satsat en hel del på att utbilda dem, bland annat har det blivit flera besök till våra andra anläggningar i USA och på andra ställen, säger han.
  När de så småningom kommer upp i full kapacitet – med tre skift – ska de vara cirka 100 anställda i elmotorfabriken. Enligt Robert Boffey inträffar det någon gång nästa år om allt går enligt plan. Så småningom siktar de på komma upp i cirka 150 000 elmotorer per år. Men blir efterfrågan ännu större kan de bygga ut.
  – Ja, vi äger marken här intill, säger Robert Boffey.
  När det gäller den väntade omsättningen vill han inte vara alltför specifik. Men han bekräftar att det handlar om miljarder snarare än hundratals miljoner. Han vill inte heller vara alltför exakt med vilken typ av fordon motorerna kommer att sitta i. Det skulle avslöja för mycket om vilka kunder det rör sig om.
  – Men du kan skriva både tunga och lätta fordon, och inte bara bilar. Vi kommer att leverera till den nordeuropeiska mobilitetsindustrin.
  Det verkar som en hel del jobb med att få allt det här på plats?
  – Ja, extremt mycket arbete, men också extremt kul.

  Fakta: Dana Incorporated
  En amerikansk verkstadskoncern äger både elmotorfabriken och Spicer Nordiska Kardan, båda i Åmål. Det handlar om Dana Incorporated, med transmissionsutrustning som specialitet. Koncernen har sitt säte i Ohio och har sammanlagt cirka 40 000 anställda på drygt 140 anläggningar i över 30 länder. Omsättningen för hela koncernen är i storleksordningen 100 miljarder per år.