Nyheter från FKG

 • 29 januari, 2020
 • Nordic Interim rycker ut när företag behöver hjälp

 • Det är ett klassiskt managementscenario: något har tippat över på företaget och den befintliga ledningen mäktar inte med att vända utvecklingen.

  – I ett sådant läge kan vi tillföra rätt kompetens och extra genomförandekraft, säger Björn Henriksson, vd på Nordic Interim – nya som medlem i FKG.

  Bemanningsbolag, kanske någon skulle säga. Men inte vilket bemanningsföretag som helst. Nordic Interims nisch är att engagera mycket erfarna företagsledare som kan gå in på exekutiv nivå och hjälpa till med att styra upp företag i förändringsprocesser och liknande.

  – Våra interim professionals har ofta haft ledande positioner under 15 till 20 år i större bolag. De har en erkänd förmåga att driva förändring, säger Björn Henriksson.

  Nordic Interim handplockar rätt personer och underkontrakterar dem för varje unikt uppdrag. I grunden handlar företagets verksamhet om att i dialog med kunder förstå vilka grundproblem de står inför, samt att snabbt och via ett stort kontaktnät hitta rätt kompetens. Det handlar om att ta fram erfarna seniora proffs som har varit med om att reda ut tuffa situationer både en och två gånger.

  Björn Henriksson drar några scenarier. Ett bolag som inte är tillräckligt lönsamt, en fabrik som ska flyttas, en inköpsfunktion som ska byggas upp, stora kvalitetsbrister som måste rättas till, kniviga förvärv, logistikflöden som behöver bli bättre, med mera. Lägen där en erfaren ledare kan göra underverk. För insatsen tar de mellan cirka 13 000 kronor upp till 30 000 kronor om dagen.

  – Nivån på arvodet är helt beroende på situation, samt den person som man väljer att engagera.

  Runt nio månader och upp till ett och ett halvt år brukar uppdragen vara. Sedan, när allt är på plats, tackar den interima chefen för sig, packar sin portfölj och åker hem.

  – Ofta avslutas uppdragen med att de lämnar över till den som ska driva det hela vidare.

  Nordic Interims typ av verksamhet, med uthyrning av exekutiv kompetens, är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Ute i Europa är branschen mer välkänd. Själva har de hållit på sedan 2004 och konkurrenterna är än så länge få.

  Björn Henriksson säger att han ser flera makrotrender som talar för branschen.

  – En är att det finns gott om företag med aktiva ägare och tydliga ambitioner som efterfrågar extraordinär genomförandekraft.

  En annan är att det tar lång tid att rekrytera personer till mer exekutiva poster, upp mot nio månader är inte ovanligt.

  – Sedan har det blivit vanligare att professionella personer på de här nivåerna som är runt 45 år och uppåt väljer att lämna fasta tjänster och bli oberoende, beredda att ta tillfälliga uppdrag.

  Det finns alltså både en efterfrågan och en tillgång som driver den affärsgren där Nordic Interim är verksamma. En bransch som enligt Björn Henriksson växer med cirka 10 till 15 procent årligen.

  – Själva har vi dubblerat vår omsättning de senaste fem åren, säger han.

  Nyligen blev de medlemmar i FKG. Förutom att de kommer närmare en viktig kundgrupp, i en sektor som är inne i en spännande omställning, tycker Björn Henriksson att medlemskapet även är intressant av mer personliga skäl.

  – Jag är själv civilingengör och teknologie licentiat i maskinteknik i botten, min professionella karriär startade inom Saab och GM. Dessutom jobbar min fru på Scania sedan många år. Så jag följer bilindustrin noga, hela vägen från frukostbordet, säger han.

  Bildtext: Definierar ny bransch. – Den här typen av consulting är relativt ny i Sverige, och det är roligt att vara med och definiera branschen här i landet, säger Björn Henriksson, vd på Nordic Interim som hyr ut seniora ledare med erfarenhet av att leda och driva förändring i större bolag.

  Fakta: Nordic Interim

  Företaget grundades 2004 och har sitt säte i Stockholm, där de har tio anställda. De har även kontor i Helsingfors och planer finns på att starta upp en filial i västra Sverige. Via sina samarbetspartners når de över 15 länder i världen. Sammanlagt har de just nu cirka 45 uppdrag igång i Sverige och 15 i Finland. Nordic Interim omsätter cirka 120 miljoner i Sverige och runt 35 miljoner i Finland.

  Björn Henriksson

  Yrke: Vd på Nordic Interim.

  Ålder: 48 år.

  Bor: Stockholm.

  Familj: Fru och två barn.

  Intressen: Segling

  Lyssnar på: Beethoven.

  Läser: Fokus.